Mõte: Riik on raal, põhiseadus oss

Sander Liivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Liivak.
Sander Liivak. Foto: Agnes Aus

Johannes Aavik võrdles keelt masinaga. Veskite ja aurumasinate ajal oli hea ka riiki võrrelda keeruka masinavärgi ehk mehhanismiga, mille rattad, kolvid ja kepsud peavad olema hästi õlitatud. Kui uskuda vanasõnu (“Mäeritud ratas jookseb ikka libedasti”), oli parimaks määrdeaineks altkäemaks. Ega võimsad patriarhaalsed impeeriumid, nagu Tsaari-Venemaa ja Austria-Ungari, teisiti toimida saanudki.

Tänapäeval on nii riigid kui masinad muutunud nutikamaks, mistõttu läheb vaja moodsamaid võrdlusi. Kui riik on arvuti, on põhiseadus operatsioonisüsteem ja muud seadused rakendusprogrammid. Kodanikud võiksid olla failid, mis paiknevad kaustades ehk kataloogides, millel on omakorda alamkaustad (maakond, vald, küla, korteriühistu, perekond vms). Riigijuhid oleksid süsteemifailid, näiteks need, mis asuvad kausta Windows alamkaustas System ja mille kustutamisel muutub süsteem ebastabiilseks või kukub kokku. Lihtkodanikud oleksid dokumendid ja pildid, helid ja videod – kõik see, mille kohta inglise keeles öeldakse content (sisu) ja mille pärast programme, operatsioonisüsteemi ja arvutit ennast üldse vaja läheb.

Hästi toimiv, hoitud ja hooldatud arvuti, millele läbimõeldult installitud tarkvara töötab tõrgeteta aastaid järjest, on igal juhul etem kui tolmust, viirustest ja piraatkraamist kubisev masin, mille ketas sageli meelega või kogemata tühjaks tehakse. Soomet ja Rootsit saaks võrrelda esimesega, Somaaliat ja Afganistani teisega. Eesti kuulub maailma mastaabis pigem kõrgelt arenenud riikide hulka, kus on vähe bürokraatiat ja korruptsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles