ARTE võttegrupp püüdis pagulasi pilti

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samal ajal kui ARTE võttegrupp intervjueerib Afganistanist põgenenud Sarat, selgitatakse ukrainlannadele küpsisetordi eripära.
Samal ajal kui ARTE võttegrupp intervjueerib Afganistanist põgenenud Sarat, selgitatakse ukrainlannadele küpsisetordi eripära. Foto: Marianne Loorents

Saksa-Prantsuse telekanali ARTE võttegrupp käis läinud kolmapäeva õhtul Rakvere Kolmainu kirikus, et rääkida kohalike ja pagulastega nende hirmudest ning lootustest.

Kiriku noortemaja madalas saalis on kümmekond inimest: umbes viis naist Vao varjupaigataotlejate majutuskeskusest, teist samapalju Rakvere vabatahtlikke, kirikuõpetaja ning Saksa-Prantsuse telekanali ARTE väike võttetiim. Tegu on kiriku korraldatud integratsiooniüritusega: sel õhtul õpetatakse naistele küpsisetordi valmistamist ja vanadest teksapükstest kottide tegemist.

Kaks vanemat ukrainlannat jälgivad hoolega vabatahtlikke, kui need õigeid kohupiima maitsestamise võtteid ette näitavad. Ukrainlannadest õhkub rahulikku toimekust nagu maavanaemadest – kogu õhtu vältel näib, et nad tunnevad end koduselt siis, kui saavad tööle käed külge panna. Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu, kes toimuvat vaatleb, räägib, et tegu on esimese pagulasüritusega sel aastal. Kirik kui ühiskonna osa peab ka ühiskonda panustama, on Toompuu veendunud. Selleks et pagulased paremini ühiskonda integreeruksid, tuleb nad kohaliku kultuuri ja eelkõige inimestega kokku viia. Toompuu on mõelnud ka selliste ürituste korraldamisele, kus ühes saalis, ühistegevuse või õhtusöögi käigus kohtuksid omavahel pagulased ja kohalikud. Tavalised inimesed, kes pole seotud vabatahtlike tööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles