Juhtkiri: Nakatavad vedurid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal tunnustas kultuurkapital mulluse aasta tublimaid tegijaid nii riigi kui ka maakondade tasemel. Preemiaid ja kiitust jagus paljudele tragidele tegijatele.

Virumaa Teatajale teeb erilist heameelt, et kultuurkapitali maakondlik eksperdirühm määras elutöö auhinna Rakvere linna elavale entsüklopeediale Odette Kirsile. See ei tähenda sugugi, et tema elutöö nüüd sellega tehtud peaks olema. Aga miskipärast tundub, et selle hoomamatu töö eest, mida Odette Kirss enam kui poole sajandi jooksul on Rakvere ajalugu talletades teinud, on kiidusõnu talle pisut kasinalt jagunud.

Võibolla on üks põhjus ka selles, et Odette Kirss on loomult tagasihoidlik ning ise ennast eksponeerima ei kipu. Pigem meeldib talle tagaplaanil püsida.

Ent tema elutöö on ülimalt oluline nii praegu kui ka tulevastele põlvedele. Ning materjali on ju oluliselt rohkem kui need mõned raamatud, mis seni tema sulest ilmunud on. Inimiga on paraku piiratud ning Rakvere linnaisadel ja sihtasutuse Virumaa Muuseumid rahval tasuks tõsiselt mõelda, mil moel saaks Odette Kirsi kokku pandud materjale rohkem avalikkuse ette tuua. See, et tema käsikirjad kusagil muuseumi arhiiviriiulil tolmu koguvad, ei ole just kõige mõistlikum.

Maie Orav sai kiita koguni kahelt poolt – maakonna tasandil üksinda, riiklikult aga koos meeste tantsupeo meeskonnaga. Erinevalt Odette Kirsist on teda õnneks varemgi omajagu tunnustatud, mis ei pisenda aga sugugi värske kiituse väärtust.

Riiklik kultuurkapital tunnustas ka Virumaa Rahvaülikooli Seltsi Kunda mõisas tehtud suvelavastuse eest.

Siinkohal tasub pöörata tähelepanu fenomenile, et kui seltsitegevust veab poliitiliselt aktsepteeritud tegelane ehk siinkohal Kunda linnapea, näikse olevat lihtsam kogukonda toimima panna. Mingisugune usalduskrediit on juba olemas.

Võib julgelt öelda, et Lääne-Virumaa on kultuurivallas kõrge potentsiaaliga paik. Ning kõik pärjatud, kes kahtlemata omas vallas andekad, on ka võimsad vedurid, kes oma tegevuse või loominguga paljusid nakatada suudavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles