Maavarade kaevandamine on kokkuleppe küsimus

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa põlevkivikaevandus.
Ida-Virumaa põlevkivikaevandus. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Tartu ülikooli geoloogia- ja mineraloogiaprofessor Kalle Kirsimäe rääkis, et põlevkivi kaevandamine on praegu üksiti kulukas kui ka väheefektiivne.

Läinud nädalal Rakveres vabaerakonna korraldatud kohtumisel tutvustati kuulajatele Eestis leiduvaid maavarasid ning püüti selgitada, kas ja kuidas neid nii keskkonna- kui majandusaspekte arvesse võttes kasutada saaks. Tekkinud elav arutelu päädis tõdemusega, et seda teemat tuleks ühiskonnas sügavamalt lahata, kuna puudutab laiemalt Eesti regionaalset arengut.

Teema on aktuaalne – nüüdseks on selge, et nii madalad naftahinnad kui ka põlevkivi madal kasutegur on Ida-Virumaa kaevandused tõsise löögi alla pannud. Professor Kirsimäe rõhutas, et põlevkivi ja fosforiit on Eestis olemas ning seetõttu tuleb eelnevalt rääkida kõikidest aspektidest, sest kui kopp on juba maasse löödud, siis paranduspoliitika enam ei aita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles