Targa Maja juures on avatud ausammas tõelisele inimesele

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Targa Maja ette kerkis ausammas tõelisele inimesele. Samba püstitas Rakvere teater.
Targa Maja ette kerkis ausammas tõelisele inimesele. Samba püstitas Rakvere teater. Foto: Meelis Meilbaum/Marianne Loorents

“Hurraa!” kajas üle Rakvere, kui volikogu esimees Toomas Varek saabus harja ja prügikotiga, et ronida noobli ülikonnaga Targa Maja juurde püstitatud rohelist tooni ausambale. Kohe kõlas rahva hulgas: “Braavo! Tõeline inimene!”

Ausamba avamise melu vaatles ka Filipp Los – idee autor, lavastaja, kes toob järgmisel nädalal teatris lavale komöödia “Ausammas”. Teatris leiti, et on väärt idee püstitada meie linna ausammas, mis on pühendatud väärikatele, tõelistele inimestele. “Tõelisele kodanikule. Kes saaks seda juba võtta oma eluajal väikese avansina. Ausammas on avatud kõigile, kes leiavad ronimise julgust,” ütles teatri direktor Velvo Väli. Oma kõnes viitas ta tõsiasjale, et inimesele püstitatakse ausammas kas eluajal või aastaid hiljem, kui saadakse aru, et ta on seda väärt. “Kui mõtlen Rakvere linnale, siis esimese hooga meenub kolm ausammast, mis on püstitatud inimese eluajal. Üks, mis on püstitatud auväärt Arvo Pärdile, ja kaks teist, mis sarnanevad kahe modelliga, Rakvere teatri hoovis. Kaks väärikat meest, kes andsid välja modelli mõõdu,” nentis Väli.

Tema järel sõna saanud Rakvere kodanik Kairit Pihlak, keda kõik kohalolijad üksmeeles ausamba otsa agiteerisid ronima, käis välja väärt idee. “Kui nägin seda monumenti, siis tekkis mõte, et see asi on tekitanud siia elu, ilu ja inimesed. Võiks olla nii, et iga kord, kui volinikud, ametnikud linna asju otsustavad, siis nad kõnnivad siit mööda ja mõtlevad, kas peale otsuse tegemist julgeks siia otsa tulla või mitte.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles