Paar kilomeetrit uputavast jõest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätuv Kunda jõgi.
Jäätuv Kunda jõgi. Foto: 5 X Meelis Meilbaum, kaart

Kunda linna piires, tegelikult vähem kui kahe kilomeetri pikkusel lõigul, on Kunda jõge mõjutamas päris mitu inimese poolt loodud takistust - kolm paisu ja kaks veevõtukohta, lisaks veel mitu silda. Ja kõik need mõjutavad kindlasti jõevoogude käitumist. Mõni rohkem ja mõni vähem.

Maanteesillast veidi sisemaa poole jääb Kunda Nordic Tsemendi veevõtukoht. Tsemenditehas kasutab jõevett tootmisprotsessis. Ning maanteesilla all olev pais aitab tagada, et vett tsemendimeeste jaoks ikka koguneks.

2003. aastal käivitas IMG Energy Kunda maanteesilla all oleval paisul hüdroelektrijaama, kolm aastat tagasi sai valmis ka kalalift, mis peaks merest jõkke kudema tulevad lõhelised paisust üle aitama. Lift seisab jõude ja ootab oma aega. Ning tegelikult oleks saanud need mitusada tuhat eurot ilmselt märksa paremini keskkonnahoiu nimel ära kasutada, sest ei ole näha, et ka lähema paari aasta jooksul suudaks ükski lõhe või meriforell merest liftini ujuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles