Nädala kaja: korrakaitse lonkab

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Herm
Toomas Herm Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Lõppev nädal pani kahel korral käed värisema. Viimati eile, mil Rakvere gümnaasiumis õppiva lapse vanem helistas toimetusse ja rääkis kohutavaid lugusid nende laste ahistamisest, kelle emakeeleks on vene keel.

Asja lähemalt uurides muutus pilt vähe helgemaks, kuid siis ilmnes laste vahetunnis jooksmisest suuremgi probleem.

Kooli meetmete kirjeldamisel jooksmise ohjamiseks viidati seadusemuudatusele, mis määratleb kooli kinnise ruumina. See aga tähendab, et väärteo tunnustega tegevus seal jääb kooli enda lahendada. Politseilt siin abi loota ei ole, nagu varem, kui kool oli avalik ruum.

Gümnaasiumil oli ka tuua üks näide, kuidas lapsed solvasid kooli töötajat. Õiguskaitsest ei pidavat enam abi olema.

Tahaks loota, et siin kehtib printsiip, et kui õigusakt läheb vastuollu kõrgemal seisva õigusaktiga, siis on see õigustühine. Ja leitakse moodus, et politsei saab vajadusel kooli kutsuda ka kergemate õigusrikkumiste puhul, mitte ainult esimese või teise astme kuriteo korral.

Teist puhku hakkasid käed värisema lõppeva nädala alguses, kui lugesin Haljala valla kodulehele üles pandud piirkonnapolitseiniku hoiatust, et Vihula vallas tegutseb agressiivse käitumisega kelm. Tegevuse kirjeldus oli väga sarnane äsja kohtus nähtud-kuuldud Helyse Karu tegutsemismustriga, keda süüdistatakse kahe vanainimese röövi korraldamises. Juba esimesel katsel sai tuvastatud, et Karu oli jaanuaris, enne tema üle peetavat kohtuistungit käinud Ilumäel üht vanurit tülitamas ning olnud seal sage ja kardetud kutsumata külaline.

Pärast loo ilmumist helistasid inimesed toimetusse ja nende jutu põhjal saab teha järelduse, et Karu on tegutsenud vähemalt alates 2014. aastast.

Meenus lugu Ameerika ühendriikides ühes suurlinnas tegutsenud sarimõrvarist. Tema ohvreid leiti eri politseijaoskondade teeninduspiirkondadest, mis tekitas olukorra, et iga jaoskond uuris asja oma mätta otsas. Hiljem, kui sarimõrvar oli kätte saadud, analüüsiti politsei tegutsemist ja leiti, et kui nood oleksid oma jõud ja kogutud info ühendanud, oleks sarimõrvar tunduvalt varem kätte saadud ja paljud ohvrid jäänuks olemata.

Uus nädal algab vanamemme mõrvaritele kohtuotsuse kuulutamisega. Tõsi, mõrvasüüdistus on muudetud süüdistuseks röövis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles