Õpilased andsid kirjaliku lubaduse, et ei jookse

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gümnaasiumi õppealajuhataja Kadi Kruusmaa andis õpetajatele blanketi, mis klassis täideti.
Rakvere gümnaasiumi õppealajuhataja Kadi Kruusmaa andis õpetajatele blanketi, mis klassis täideti. Foto: Marianne Loorents

Rakvere gümnaasiumi Tallinna tänava hoones mõtlesid peda­googid laste rahustamiseks välja reeglid, mis tekitasid küsimusi.

Rakvere gümnaasiumi kuuenda klassi õpilase ema sai aru, et koolis sunniti lapsi alla kirjutama paberile, mis keelab neil kolmel päeval vahetunnis klassiruumist väljuda.

Veel oli lapsevanem Natalia sõnul paberil kirjas, et kui karistus mõju ei avalda, siis kutsutakse kolmanda eksimuse puhul suisa politsei.

Aga see ei ole veel kõik. Natalja lisas, et 1.–5. klassis eesti keeles õppivatel vene emakeelega lastel on vahetunnis keelatud vene keeles rääkida. Vahelejäämise korral karistatakse neid tahvli ette seisma panemisega.

Õppealajuhataja Kadi Kruusmaa ütles, et see väide ei vasta tõele ja ka politseiga pole kedagi ähvardatud.

Mis puudutab kirjalikku lubadust, siis kooli 6. ja 8. klassi juhataja Larissa Kormilitsõna ütles, et sellise kirja kirjutamine oli klassi ühine kokkulepe. Lapsed ise tunnistasid, et jooksevad vahetunnis liiga palju. Mingitest sanktsioonidest, sealhulgas politsei kutsumisest, klassijuhatajatunnis juttu ei olnud. Kormilitsõna sõnul oli ta öelnud, et kokkuleppe rikkumisel hakatakse taas probleemiga tegelema.

Õppealajuhataja Kadi Kruusmaa rääkis, et laste seas on populaarne tagaajamismäng. Pidev jooksmine vahetundides seab aga ohtu nii õpetajad kui ka õpilased. On olnud juhtumeid, kus põrgatakse kokku omavahel või isegi õpetajaga. Aga kui vanema klassi õpilane jookseb kokku väikese koolikaaslasega, mida samuti on juhtunud, saab viga väiksem. Lastevanemad on selle pärast juba muretsema hakanud.

Kruusmaa sõnul pidas ta nõu klassijuhatajatega ja ühiselt otsustati koolipere kolme päeva jooksul maha rahustada. Selleks pidid klassijuhatajad klassijuhatajatunnis lastega vestlema. Õppealajuhataja andis klassijuhatajatele trükitud blanketid, mis lastel täita tuli. Näiteks 5.c klassi õpilased olid oma nime taha kirjutanud, et püsivad klassiruumi läheduses. Kuuenda ja kaheksanda klassi lapsed aga kirjutasid: “Mina ei jookse.” Kruusmaa sõnul oli asja mõte selles, et lapsed ise hakkavad end jälgima, ehk kui tagaajamismängus kaasa teha ei taheta, siis paneb see ka kõige jooksuhimulisemad meelt muutma.

Paberile andsid allkirja klassijuhataja ja aineõpetajad. Viimased plaani alusel, milles kirjas, kes kuskil korda peab hoidma.

Õppealajuhataja Kadi Kruusmaa ütlust mööda rääkis ta neljapäeval lapsevanem Nataljaga, kes siis oli kooli abinõudega päri.

Need on juba ka tulemusi andnud. Aineõpetajate sõnul tulevad lapsed tundi ega leemenda nagu varem. Samuti on nad rahulikumad.

Õppealajuhataja viitas kooli rakendatud meetme puhul muutunud seadusele, mis defineerib kooli kui kinnist ruumi, kus toimuv tuleb lahendada õppeasutusel endal. Õigusrikkumiste puhul enam politseist abi ei ole. Kruusmaa tõi näiteks, et politsei ei saanud sekkuda, kui õpilased üht kooli töötajat solvasid.

Õiguslikku probleemi tunnistas ka Rakvere gümnaasiumi direktor Aivar Part. Laste jooksmist ohjavat abinõu kommenteerides sõnas koolijuht, et kui see aitab turvalisust tagada, siis on see positiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles