Meenutagem: “Uno Bossa ehk Uno Loobi seitse elu”

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardi Volmer.
Hardi Volmer. Foto: Liis Treimann / Postimees

Lavastaja ja idee autor Hardi Volmer

“Ma käisin selle looga tegelikult nagu lits lapsega, peaaegu oleks linnateater võtnud, peaaegu. Siis sai Üllar pehmeks räägitud.”

“Lavastuse põhjus ei olegi niivõrd Loop ise, kuivõrd tema muusika.”

“Mulle anti lahkesti lavalise liikumise seadjaks Oleg Titov ja kui ma nüüd hakkan siin väitma, et see on puhtalt minu pingutus ja lavastajatöö, siis see oleks häbitu vale. Seal on Titovi, vana ässa kätt rohkem.”

“Oojaa, olen lapsega rahul. Pedmansonilt oli päris hea dialoog ja see Loobi seitse surma või seitse elu ja need õpetused.”

“Täielikult positiivne šokk oli see, kui hästi need näitlejad tegelikult laulavad. See oli uskumatu. Ikkagi seitse inimest. Nüüd muidugi oleme sealmaal, et trupis olnud Saara Kadak on superstaar.”

“Eks ta oligi üks kapustnik, ega sealt midagi muud välja mõelda andnud. Uno on väga vahva sell ja tema elu ei ole täis olnud mingeid meeletuid tragöödiaid ja skaala peal visklemist, et taeva ja põrgu vahel väga suure amplituudiga, eks ole. See ei anna dramaturgiliselt väga suurt baasi publikut konksu otsa saada. Hea laulja, kes sattus elama mitte nii õigesse kohta, poplaulu mõttes.”

“Etendus võeti seljast maha.”

“Mul on juba ammust aega Rakvere teatrile pakkumine laste algupärasele muusikalile, “Kaarnakivi” ainetel. Lõuna-Eesti etnograafiline kollindus, vaimud ja tondid.”

Uno Loobi osatäitja Margus Grosnõi

“Uno ütles, et kui mul juhuslikult näitlejana tööd ei ole, siis võin lauljana leiba teenida. Ma ise arvan, et mul on lauljana veel väga palju õppida.”

“Uno Loopi on keeruline parodeerida, tal ei ole mingisugust sellist kiiksu juures, et kohe tunneks ära, et näed, see on Loop. Ta ei žestikuleeri palju, laulab läbi naeratuse.

Selline võluv sirgeseljaline meesterahvas. Ja ehkki tal on väljapaistavad bakenbardid ja alati temaga kaasas olev kitarr, pole teda kerge jäljendada.”

“Viimasel etendusel oli Uno Loop isiklikult vaatamas. Kuna ETV teeb üht uut saatesarja muusikutest, siis filmiti mind koos Unoga.”

“Uno Loop käis ka esietendusel. Ma ei mäleta, mis ta tookord ütles, aga seekord oli ta väga meeldivalt üllatunud, kuidas lugu on muusikaliselt väga palju arenenud ja tükk on kuidagi väga hästi tööle hakanud.”

“Ivo Linna osa oli väga episoodiline, 20 sekundit kestis tema suts. Kui me hakkasime tükki tegema, siis meil oli võimalus temaga koos laulda. Kutsusime teda siis vaatama ja ta suuresti lubas, aga jõudis eelviimasele etendusele lõpuks. Talle meeldis väga.”

“Helistasin Unole ikka vahepeal ka, et küsida, kuidas tal läheb ja mis ta teeb ning toimetab. Arvan, et ta oli ja on üsnagi avameelne oma suhtlemises. Muusikast rääkisime palju, lihtsalt eluolust ka. Mul on plaan talle ikka külla minna.”

“Viimasel etendusel olid nii mõnedki apsud. Mõnel sai mikrofonil patarei tühjaks, mida enne polnud juhtunud. Meil on seal üks suur televiisor kasutusel, see tuleb mingil hetkel laest alla. Tavaliselt on sellel kate peal. Viimane kord seda seal ei olnud. Selliseid apsakaid esines. See tähendas arvatavasti seda, et ei maksa nii kiiresti etendust kavast maha võtta.”

“Uno Loop pole kõrgele eale vaatamata siiamaani kaotanud oma huumorimeelt, mis on teinekord üsna must. Ta oskab väga head huumorit pritsida. Pärast etendust ütles ta, et igavesti vahva ja tore oli, aga et kui ta nüüd ära sureb, siis Rakvere teater saab seda päris mitmele täissaalile mängida. Ise veel naeris selle peale.”

Lauluõpetaja Kadri Kask

“Margus – ta on ikkagi viisipidaja ja eelnevalt laulnud. Kuigi üks asi on laulda ansamblis või selles kvartetis, kus ta on olnud, ainult bimm-bomm-bassipartiid, teine asi on hakata laulma ikkagi ühele põlvkonnale niivõrd tuttavaid lugusid õige tunnetusega ja õige muusikalise lähenemisega.”

“Võin öelda, et Rakvere teatris on nüüd väga tugev vokalistide arsenal olemas. Andku ainult hagu ja tehku veel uusi ja huvitavaid tükke.”

“Loomulikult oli see töö teatris mulle alguses suureks väljakutseks. Ja Rakvere teatri näitlejad said julgustust, et edaspidi võib kõike, mis hõlmab laulmist, julgemalt ja suuremalt ette võtta.”

Uno Loop

“Selle etenduse sünd on mulle natuke arusaamatu.”

“Ega pahasti pole seal midagi, tegelikult on seal kõik hästi.”

“Aga jah, minu tegelikust elust poleks saanud mingit lavapulli teha, sest ma olen rahumeelne kuju. Minu elus pole mitte midagi sellist kaelamurdvat juhtunud, et mul on seitse naist ja kakskümmend last. Ma olen oma naisega koos juba kõvasti üle poole sajandi: ma abiellusin temaga 1949. aastal! Autor ütleb oma käsikirja alguses muidugi ka kohe ära, et see on fiktsioon.”

“See lugu ise tundub mulle aga kuidagi naljakas – et mis oleks juhtunud, kui oleks olnud niimoodi. Tegelikult niimoodi ei olnud! Kas see on Pedmansoni või on see Volmeri fantaasialend – mine võta kinni.”

Teatrikriitik Jaanus Kulli

“Seitse on läbi aegade olnud maagiline arv. Teadupärast on seitse makrokosmose sümbol, mis on numeroloogias ühenduses ideaalse inimesega. Seega – Loop ja seitse sobivad ideaalselt kokku.”

“Pedmanson on teinud väga lihtsa, aga seejuures lausa geniaalse lükke. Ta on toonud Loobi ellu seitse võimalikku murdepunkti, mis kõik lõpevad fiaskoga, konfliktsituatsiooniga, Loobi libasurmaga /.../ Lisaks absurdsusele veel ka nõukaaegne oreool.”

Muusik ja osaleja Peep Pihlak

“Mõtlen ikka aeg-ajalt, kuhu kadus novembris mu kostüümi komplektist kikilips. Sellele leiti küll kiirelt asendaja ning viimaseks etenduseks oli lips pintsaku taskus tagasi. Ja kummaline ongi just see, et ma sellele mõtlen. Paljude asjade ja inimestega on ju nii, et nad käivad vahepeal kusagil ära. Kui tahavad. Aga ikkagi, kus ta oli? Äkki teises taskus ...”

“Selle trupi näitlejad on nii musikaalsed, et mingeid ületamatuid probleeme lihtsalt ei saanud tekkida. Pealegi oli prooviperiood ajaliselt rikkalik, selle jooksul suutnuks need inimesed oma laulud ka kõrvad lukus ära õppida.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles