Rakvere Ausambamäel tähistatakse Tartu rahulepingu aastapäeva

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ausammas Vabadussõjas hukkunutele.
Ausammas Vabadussõjas hukkunutele. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Homme kell 10 tähistatakse Rakvere Ausambamäel Tartu rahulepingu sõlmimise 96. aastapäeva pärgade asetamisega Vabadussõjas hukkunute mälestuseks.

Tseremoonial osalevad Lääne-Viru maavanem Marko Torm,  Rakvere linnapea Mihkel Juhkami, linnavolikogu esimees Toomas Varek, Kaitseliidu Viru maleva pealik kolonelleitnant Marek Laanisto ja sõjaveteranid.

Lääne-Viru maavanem Marko Torm sõnas, et toona oli hulljulgus minna Vabadussõtta, sest Eesti olukord tundus lootusetu. „Vabadusvõitlejatel oli see usk paremasse homsesse ning see võitlus on kangelastegu. Me rahvana ei unusta oma kunagisi kangelasi, oma vabaduspüüdu ja valmisolekut oma vabaduse eest võidelda,“ sõnas Torm.

2. veebruaril 1920 allkirjastasid Eesti vabariigi ning Nõukogude Venemaa esindajad Tartus rahulepingu, milles Venemaa tunnustas Eesti iseseisvust. Rahulepinguga lõpetati kahe riigi vaheline sõjaseisukord ning määrati kindlaks Eesti ja Venemaa vaheline riigipiir.

Eesti poolt kirjutasid rahulepingule alla Asutava Kogu liikmed Jaan Poska, Ants Piip, Mait Püüman ja Julius Seljamaa ning kindralstaabi kindralmajor Jaan Soots. Venemaa poolt andsid rahulepingule allkirja ülevenemaalise kesktäitevkomitee liige Adolf Joffe ja riigikontrolli rahvakomissariaadi kolleegiumi liige Issidor Gukovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles