Rohe-rohelise ausamba loojad on tõelised inimesed

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ägedate ideede omanik, teatri projektijuht Mari Rohtla näitas ette ja ronis tõelisele inimesele mõeldud ausamba otsa.
Ägedate ideede omanik, teatri projektijuht Mari Rohtla näitas ette ja ronis tõelisele inimesele mõeldud ausamba otsa. Foto: Rakvere Teater

Kui rohelist värvi ausammas polnud Targa Maja juurde veel paika sätitud, ronis juba sinna otsa õige inimene. Rakvere teatri projektijuht Mari Rohtla katsetas memoriaaliidee kandvust ja jõudu. Just tema on üks inimestest, kes mõtte ja kätega on valmis teinud pisut crazy postamendi, kuhu nädala lõpuni saab veel pilti tegema minna.

Projektijuhi töö on sama kaduv kui lavastuskunstki, kuid ometi sõltub tema mõttest ja tulemist palju. Nii ka seekord, kui Mari Rohtlal tekkis mõte laupäeval esietenduva ja Venemaa lavastaja Filipp Losi lavale toodava etenduse “Ausammas” juurde visualiseerida ja valmis treida linna Keskväljakule üks korralik mälestusmärk tõelisele inimesele. “Püüdsin mõelda, mis tunne on olla ausambal. Monument ise on tugevast konstruktsioonist. Kindel materjal, vineerist, kuhu peale võib astuda ka 150kilone inimene,” nentis Rohtla, kelle sõnul on Targa Maja ees kõrguv ausammas mõistagi nutika lahendusega. “Arvan, et see on suht tark, selle juures kasutati nii-öelda taaskasutuses, ladudes olevaid materjale. Kõik teatris on butafooria ja seda saab ümber vormides uuesti kasutada,” rääkis Rohtla.

Kes on ausambale ronimiseks tõeline inimene, on projektijuhi sõnul igaühe enda otsustada. “Tõeline, eriline, päris – see on sõnastamise küsimus. Aga tõeline inimene on see, kes hoolib teistest ja vastutab ka iseenda tegude eest. Usun, et iga heatahtlik inimene muudab maailma paremaks paigaks ja seeläbi ongi ta tõeline. Küsimus on selles, kas ta end tõeliseks inimeseks peab,” arutles Rohtla, kes loodab, et nende ausammas paneb igaühe endalt filosoofiliselt küsima: kas ma olen seda väärt? Seda et mõni hing seetõttu ei julgegi postamendile ronida, Rohtla ei usu. “See on muidugi tema valik, meie eesmärk on rõhutada, et ka lihtne inimene võib olla tõeline.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles