Juhtkiri: intelligentne ja aus arutelu (1)

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Anonüümne kommenteerimine on argpükslik ohutust kaugusest rusikaga vehkimine. Kui oma nime alt kobiseda ei julge, siis olge pigem vait. Nimetult kipuvadki sõna võtma just need, kel midagi head öelda ei ole. Nimetu ilkumine ja haukumine on kole ja labane. “Rumalus, roppus ja kurjus ei võimutse internetis ainult seetõttu, et suhteliselt palju sealsetest külastajatest on teismelised, kel on aeg-ajalt lihtsalt vastupandamatu vajadus lubatu ja lubamatu piire kombata,” kirjutas praegune Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm kuusteist (sic!) aastat tagasi.

“Kurvaks teeb võimalus, et vähemasti mõnes ühiskonna rühmas, kes internetis palju aega veedavad ning ka tavaelus peamiselt isekeskis suhtlevad, võidakse internetis hälbinud käitumismall peatselt ka tavasuhtlemises kasutusele võtta,” muretses Rumm toona.

Kuusteist aastat on mööda läinud ja lõpuks ometi üritatakse internetikommentaaridele piire seadma hakata. Ning samme selles suunas astuvad paljud meediaväljaanded.

Alates eilsest saab Postimehe veebiväljaandes kommenteerida ainult oma nime all. See on esimene samm teel viisaka kommentaariumi suunas, mis tähendab, et enam ei saa anonüümselt või valenime all sõimelda. Tõestamaks, et kommentaariumis üldse on võimalik oma nime all arutleda, on kõik oodatud autoriseeritult sõna võtma.

Virumaa Teataja läks autoriseeritud kommentaaridele üle juba varem. Panime tähele, et niipea kui kadus võimalus anonüümselt kommenteerida, kadusid ka kommentaatorid. Mõni üksik lugeja on enda nime all küll sõna võtnud, kuid sedagi eeskätt enne valimisi enda reklaamimiseks. Praeguseks on see täiesti vaibunud.

Kutsume siinkohal lugejaid üles julgelt arvamust avaldama.

Nurga taga klähvima on kõik varmad, intelligentset arutelu saab aga arendada ikkagi siis, kui julgeme ausalt ja silma vaadates asju vaagida.

Ajalehelugudel on ju ometi konkreetsed autorid ja allikad. Seega on oma kindel koht ka konkreetsel kaasmõtlejal ehk sinul, hea lugeja ja potentsiaalne kommentaator.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles