Hakkepuit: poolt ja vastu

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse otsuse pooldajad kinnitavad, et Narvas hakatakse põletama vaid raiejäätmeid – sellised puidukoormad itta ei suundu.
Valitsuse otsuse pooldajad kinnitavad, et Narvas hakatakse põletama vaid raiejäätmeid – sellised puidukoormad itta ei suundu. Foto: Arvet Mägi

Eestis on puhkenud puidusõda ning veelahe läheb Narvas hakkepuiduga energiatootmise pooldajate ja vastaste vahelt läbi.

Diskussiooni mõjutavad eelkõige madal naftahind ja vähene tarbimine, mis on pannud löögi alla nii põlevkivi- kui ka puidutööstuse, ning sellest johtuv madal puiduhind, mis ei võimalda metsi kasumlikult majandada. Õli lisab tulle elektrituruseadus, millega toetatakse taastuvenergia tootjaid. Lisaks on olulised küsimused, kui palju võib metsa raiuda ning kas kordub paari aasta tagune stsenaarium, mil puidu hind tõusis Kirde-Eestis 40%. Kuna otsusel saab olema pikaajaline mõju, tuleb poolt-ja vastuargumente hoolikalt kaaluda ning meeles pidada, et igal osalisel on omad hirmud ja lootused.

Rakvere Metsaühistu esindaja Lauri Salumäe on veendunud, et hakkepuidu suurem kasutamine tarbijale hinnatõusu ei too. “Eelmisel korral tõstis hinda eelkõige elektrijaamale makstav toetus. Kuna seekord elektrijaamale toetusi ei lubata, määrab hinna vaba turg,” ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles