Maailmakuulsa kuusepuu aeg sai otsa

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmisel nädalavahetusel pannakse kuuse kolm ülemist korrust püsti turismifestivalil Tour­Est Lääne-Virumaad tutvustavas boksis.
Järgmisel nädalavahetusel pannakse kuuse kolm ülemist korrust püsti turismifestivalil Tour­Est Lääne-Virumaad tutvustavas boksis. Foto: Meelis Meilbaum

Välismeediaski furoori tekitanud Rakvere kuuseinstallatsioon võeti eile vihmapisarate saatel lahti ja pakiti kokku, maha jäeti hall ja nukker Keskväljak.

Juba eile hommikul kella üheksast saati Keskväljakul askeldanud Rakvere ametikooli ehituspuusepapoisid end piitsutavast vihmast ja tuulest morjendada ei lasknud. “Töö tuleb ära teha, ilm ei loe siin midagi,” ütles õpetaja Raiko Kaasik.

Ikka ja jälle ronisid töömehed tõstukikorvi, sõitsid tuules õõtsudes üles ja kinnitasid korruste ümber rihmasid – selleks et määrdunudkollane kraana saaks kuusekorrused üksteise järel maha tõsta.

Õhtuks saadi asjaga ühele poole ja kõik installatsiooni üheksa korrust pakiti kokku.

See aga ei ole ilmselt viimane kord, mil me akendest kuuske tema täies ilus näha võime. Keskväljakut ei hakka efektne kuusefiguur enam kunagi ilmestama, küll aga on kuuseidee autoril, linnakunstnik Teet Suurel kujuga suur plaan.

“Ladustame selle ära ja laseme suvel kuivada, siis mõtleme edasi,” rääkis Suur. Tema sõnutsi ei taba tänavust jõulupuud sama saatus nagu mullust, mis on praeguseks juba ammu tuleroaks saanud.

Üks idee on rajada kuuseinstallatsioonide park, kuhu pandaks püsti kõik Rakvere linna ebatraditsioonilised kuused. “See oleks omaette vaatamisväärsus, hoiaksime Rakvere tuntust,” ütles Teet Suur. Sellisel juhul taastataks ka 2014. aasta kuusk.

Kokkuvõttes on Teet Suur tänavuse kuuseprojektiga rahul ja läheb isegi niikaugele, et nimetab seda üheks oma loomingu kroonijuveeliks. “Olen väga rahul. Üks suur-suur protsess sai nüüd läbi, tagantjärele mõeldes oli see ikka väga äge,” sõnas ta.

“Olen ise aru pidanud, miks see nii palju kajastust sai – tegemist on ju lihtsa ideega, raamid ja aknad. See on mõtlemise koht. Ilmselt on oma osa sellel, et paljud ei julge tavapärasest erinevat pakkuda. See on suur risk ja seda tehakse vähe.”

Fakt, et paljukardetud vandalismiakte oli vaid kolm, annab samuti tunnistust, et ekstsentriliste kuuskede projektiga võib ka tulevikus edasi minna. “Olen juba järgmise aasta puu peale mõelnud, aga kindel on see, et lõplik variant, mis töösse läheb, valmib umbes kuu aega enne seda, kui puu püsti pannakse,” ütles linnakunstnik.

Kes aga rohkem kui kahe kuu jooksul Keskväljakule värvi andnud kuusepuust isu täis ei saanud, võib selle miniatuurset varianti (mis siiski viie meetrini kõrgub) vaadata juba 12.–14. veebruaril Eesti Näituste messikeskuses rahvusvahelisel turismifestivalil TourEst Lääne-Virumaad tutvustavas boksis.

Priit Org, töötu
“Selle aasta puu oli ilus, aga järgmisel aastal võiks olla traditsioonilisem jõulupuu. Tegelikult on ükskõik, mis seal Keskväljakul on, peaasi, et jõuluajal oleks, mida vaadata.“

Siim Videvik, õpilane
“Minule meeldis eelmise aasta kuusk rohkem, sest ma ise osalesin selle ehitamises. Selle aasta kuusk on minu jaoks liiga värviline.“

Noelyn Manzano, massöör
“Sel aastal oli palju kunstipärasem jõulupuu kui läinud talvel. Siluetid tekitasid illusiooni, et keegi istub akna taga, väga lahe ja värviline. Traditsioonilisi kuuski näeb mujalgi.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles