Juhtkiri: Gripp ründab

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hommikuti lasteaeda minnes tekib hasartne huvi, palju siis täna lapsi rühmas on.

Klassijuhataja kiri maakonna suurimast koolist näitab gripistatistikat kuidagi eriti selgelt. Iga päevaga on lapsi tundides aina vähem.

Olgu suured või väikesed, viimastel nädalatel on üha enam inimesi haigestunud grippi ja ülemiste hingamisteede viirushaigustesse.

Terviseameti andmetel pöördus eelmisel nädalal arstide poole 6194 haigestunut, kasv oli nädal varasemaga võrreldes 33 protsenti. Niisiis on gripihooaeg täies tipus.

Gripp on tõsine nakkushaigus, mis võib vajada hospitaliseerimist ja anda raskeid tüsistusi (kopsu-, keskkõrva-, põskkoopa-, südamelihase põletik) ja põhjustada isegi surma. Eestis on sel gripihooajal vähemalt üks inimene gripi tõttu surnud.

Eelmisel talvel ehk 2014. aasta lõpus ja 2015. aasta alguses suri kuue haigla andmetel Eestis gripi tõttu lausa 21 inimest.

Kas vaktsineerida, võtta vitamiine, süüa ingverit, küüslauku, mett, puu- ja juurvilju? Kindlasti see kõik aitab – nii enne haigestumist, haiguse ajal ja pärast seda.

Vaktsineerimist terviseamet soovitab, kuid praegu ei pruugi see loodetud tulemust enam anda.

Õige olevat seda teha enne hooaja algust, sest vaksiin hakkab mõjuma kahe nädala pärast ja varem ei pruugi see viiruseid kinni võtta. Hea teada – järgmiseks aastaks.

Siin ja praegu tuleks terviseameti soovitustele toetudes tervise hoidmiseks võimalusel vältida rahvarohkeid kohti, haigetel püsida kodus ja kutsuda arst.

Tervetel hoida haigestunutega vähemalt meetrist distantsi, pesta tihti käsi ja aevastades kasutada paberrätti või selle puudumisel varrukat.

Kindlasti tuleb hoiduda haigena tööl käimisest, sest seal ohustatakse teisi ja haigel endal suureneb ka tüsistuste oht.

Kuigi eestlasel on kombeks haigusi püstijalu põdeda ja tatise ninaga tööl käia, tuleks haigena lubada endal kodus teki all kosuda. Nii säästab kolleege ja ka oma haigusest kurnatud keha, samuti paraneb kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles