Nädala kaja: Tsivilisatsiooniks tardumine

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Pulver.
Andres Pulver. Foto: Marianne Loorents

Tilkuvate katuseräästaste ja lirtsuvate kingadega algas veebruar, kuidagi salamisi. Kemplemisega kohalikul (näiteks Tamsalu volikogu) ja üleriigilisel tasandil. Valitsusliit üha mureneb. Kakelung alkoholireklaami keelustamise pärast lõi selle vundamendist taas tükikese välja. Ja kui vaadata meedias avaldatud fotosid justiitsminister Urmas Reinsalu grimassidest, näikse too tahtvat kogu valitsusliidu nahka pista. Aga igaühel on õigus oma vaadetele ning õigus neid ka kaitsta.

Sest tõelise inimesetundja jaoks pole olemas absoluutselt õigeid või valesid seisukohti, nagu sedastas ligi sada aastat tagasi filosoof Oswald Spengler oma kuulsas “Õhtumaa allakäigus”. “Teiste inimeste jaoks on teised tõed. Mõtleja jaoks kehtivad nad kõik, või siis ei kehti neist ükski,” kirjutas ta. Õhtumaa käib tõepoolest alla ja meie koos õhtumaaga. Kõigi kõrgkultuuride allakäigu üldpilt on Spengleri järgi sarnane: sündimuse vähenemine, pereelu lõdvenemine, kasvav linnastumine. Ei ole vist vaja pikalt mõtlemisega vaeva näha – täpselt see parasjagu toimubki.

Lõpuks tardub kultuur tsivilisatsiooniks. Riigielu muutub aina primitiivsemaks ning võimukultuslikumaks. Taas ei ole vaja väga kaugelt näiteid otsida. Venemaa Venemaaks ja Putin Putiniks, aga primitiivseid valitsejaid ning võimukultuse kummardajaid leiab kodukamaraltki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles