Kaminaõhtul jutustatakse Palmse saksade suguvõsast

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaminaõhtul jutustatakse Palmse saksade suguvõsast.
Kaminaõhtul jutustatakse Palmse saksade suguvõsast. Foto: Arvet Mägi

Reedel, 12. veebruaril kell 18 toimub järjekordne kaminaõhtu Palmse park-hotellis. Sedapuhku tuleb külla kunstiteadlane Jüri Kuuskemaa. Teemaks on Eestis tuntud baltisaksa suguvõsa Pahlenid, kes valitsesid Palmse mõisa.

Lahemaa rahvuspargi territooriumil olevatest omaaegsetest mõisatest oli Palmse Kolga järel suuruselt teine. 19. sajandi lõpul oli Palmse mõisal maid 10 820 hektarit – Eestimaa kubermangu keskmisest rüütlimõisast oli see peaaegu kolm ja pool korda suurem, on  kirjutanud ajaloolane Ants Hein.

Majanduslikult olevat Palmse talupojad olnud paremal ­järjel ja seda kirjeldab rahvalaul: “Keda panna Palamusse – see saab põlveda parasta, hani aegada heada, kana kasupõlvekesta.” Friedrich Reinhold Kreutzwald on “Eesti rahva ennemuistsetes juttudes” kirjutanud: “Minu teada ei leita teist mõisnikusugu meie maalt, kellele vanad jutud niisugust aukrooni oleksid valmistanud kui parun Pahleni soole.” Jüri Kuuskemaalt võib kuulda lisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles