Juhtkiri: Loe ja värvi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänane kultuurikülg annab teada, et laenutatud raamatute seas on jätkuvalt populaarseimad elulooraamatud, kuid üle 60% kõikidest möödunud aastal laenutatud teostest kuulusid lastekirjanduse valdkonda. Lasteraamatuid ostetakse ka raamatupoodidest kõige enam.

See on hea üllatus ja kõneleb ehk sellest, et laste lugemisarmastus pole nutiajastul veel kuhugi kadunud. Lasteraamatute võidukäik raamatukogudes on veelgi rõõmustavam näitaja, sest kui poes teeb ostu peamiselt ema või isa, siis raamatukogus laenutab enamasti laps ise.

Ja kuigi lastevanematel on mugav juba paariaastane järeltulija panna mõne ekraani ette liikuvaid ja häälitsevaid pilte vaatama, ütlevad kasvatusteadlased ja meediauurijad, et nii lapse aju kui empaatia arengu seisukohalt oleks parem alla kaheaastasele inimesele ülikiiresti muutuvate piltide süsteemi mitte näidata, vaid lugeda talle ette raamatuid ning uurida neid koos temaga.

Ja kui laps juba ise lugeda mõistab, siis mida rohkem raamatuid ta loeb, seda enam areneb tema keeleoskus. Lugemine on nagu klaverimäng – mida varem alustada, seda suurem tõenäosus on virtuoosiks saada. Ilma suure lugemuseta pole ükski väga hea kirjanik hakkama saanud. Lisaks külgehakkavale sõnavararikkusele annavad raamatus kirjeldatavad lood võimalusi tundeid ja olukordi läbi elada, arendada oma fantaasiat, saada uusi teadmisi.

On internetiajastu ja enam ei osteta iga ilmuvat raamatut koju nagu mõnikümmend aastat tagasi, soetatakse vaid neid, mis tõeliselt huvitavad, olgu siis teatmeteosed või südamelähedane ilukirjandus. Ka lasteraamatute eest ei ole kahju raha välja käia.

Hoida käes lõhnavat raamatut, keerata krabinal lehti enne uinumist, tugitoolis jõudehetkel või hoopis kohvikus istudes – see on meile paljudele omane harjumus, mida e-raamat ei ole veel välja vahetanud. Kuigi viimatinimetatu on kahtlemata mugav alternatiiv kirjanduse tarbimiseks näiteks reisides, säästes hulga ruumi ja kilosid reisikohvris.

Ja võidupidu pidavad täiskasvanutele mõeldud värviraamatud – jah, see on ühelt poolt taasleitud killuke õnnelikust lapsepõlvest, teisalt lihtne teraapia. Proovige ise!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles