Paljud pagulased sünnivad 1. jaanuaril

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isikukoodid on olemas Vao varjupaigataotlejate majutuskeskuses elaval Albaania pere liikmetel. Pereisa Almen töötab keevitajana.
Isikukoodid on olemas Vao varjupaigataotlejate majutuskeskuses elaval Albaania pere liikmetel. Pereisa Almen töötab keevitajana. Foto: Meelis Meilbaum

Isikukood antakse lisaks Eesti kodanikele ka alaliselt riigis elavatele isikutele. Varjupaigataotlejate isikukoodide järgi on aga suur hulk neist sündinud aasta esimesel päeval.

Lääne-Viru maavalitsuse perekonnaseisuametnik-juhtivspetsialist Anneli Riim selgitas, et ID-kood luuakse politsei- ja piirivalveameti välja antud varjupaigataotleja tunnistuse ja isiku avalduse alusel.

“Tunnistus on rahvusvahelist kaitset omava inimese isikut tõendav dokument. Seal on tema foto, allkiri, sünniaeg sellisena, nagu dokumendi välja andnud ametkond on selle suutnud tuvastada. Oleme teinud mitmeid koode, kus isiku sünniaeg on 1. jaanuar ja mingi aasta. Seal on ka isiku nimi ja kodakondsus ning teade, mis ajast alates võib inimene asuda tööle,” valgustas Riim, kelle sõnul pole neil õigust nõuda taotlejalt lisadokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles