Miks toasooja hind kõigub?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks toasooja hind kõigub?
Miks toasooja hind kõigub? Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti ühe soojustootja Adven Eesti juhatuse esimees Urmo Heinam selgitab, kuidas kujuneb soojuse hind ja miks see üles-alla kõigub.

Toasooja vajavad kõik Eesti elanikud ning kütteperioodil võivad soojuskulud moodustada olulise osa leibkonna eelarvest. Kuigi tarbijatele paistab energia hind sageli liiga kõrge, ei ole tootjatel õigust hinda oma äranägemise järgi kontrollimatult tõsta. Hind peab olema põhjendatud ning sellel hoitakse silma peal.

Soojuse hind on kulupõhine. Iga soojustootja esitab konkurentsiametile andmed selle kohta, milliseid kulutusi ta tootmiseks teeb. Sellest lähtuvalt määrab konkurentsiamet piirhinna, millega ettevõte tohib soojust kliendile müüa. Kui soojusettevõtte kulutused tootmiseks muutuvad rohkem kui 5%, peab ettevõte taotlema piirhinna muutmist. Sealjuures hoiab konkurentsiamet silma peal, et ükski tootja ei teeniks hädavajaliku teenuse müügilt põhjendamatult suurt kasumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles