Riik blufib tõmbekeskuste arvu tegelikust mitu korda suuremaks

, 1Partner Kinnisvaragrupi juhatuse esimee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vahter.
Martin Vahter. Foto: Internet

Riigi plaanitav haldusreform põhineb soovunelmal, et Eestis on 60 tõmbekeskust, kuid nende tegelik arv on mitu korda väiksem. Riigi analüüsi taga on omavalitsuste surve ning seetõttu võetakse ette valed sammud. Praegu on Eestis 213 omavalitsust. Maakonnad pakkusid ise 2013. aastal tulevasteks tõmbekeskusteks-omavalitsusteks 60 piirkonda. Nende hulka kuuluvad näiteks 1300 elanikuga Avinurme ja 1200 elanikuga Iisaku, mis mõlemad on kümne aastaga kaotanud viiendiku oma elanikkonnast. Samuti minu enda kodukant, 2500 elanikuga Haljala (elanike kaotus kümne aastaga 16 protsenti).

Olen Haljala patrioot, väga kena kant, aga rahvastikuregistri statistika näitab, et see pole kahjuks tõmbekeskus. Samuti pole tõmbekeskused teised Lääne-Viru omavalitsuse pakutavad ning Haljala lähikonnas asuvad Kadrina ja Viru-Jaagupi.

Võrdlusena on Viimsi valla elanike arv kasvanud rahvastikuregistri põhjal kümne aastaga 50 protsenti – 18 400ni. Peamiselt tõmbab Tallinn inimesi ja äri suure imurina üle Eesti kokku – kasv kümne aastaga 40 000 ehk ligi viie Paide jagu. Kraanad ja kerkivad majad räägivad enda eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles