Eesti tähistab tänavu 100 aasta möödumist põlevkivi kaevandamise algusest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa põlevkivikaevandus.
Ida-Virumaa põlevkivikaevandus. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Tänavune aasta on Eesti põlevkivitööstuse jaoks märgiline - põlevkivi kaevandamise algusest möödub 100 aastat. Juubeliaastat tähistavad mitmed siinsed põlevkivialase oskusteabe esindajad ja arendajad, nende seas Põlevkivi kompetentsikeskus, Eesti Energia, Viru Keemia Grupp ja Kiviõli keemiatööstus.

“Sada aastat tagasi leidsid aset sündmused, mis viisid kohaliku põlevkivitööstuse sünnini. Sajandi jooksul oleme omandanud põlevkivi väärindamise osas maailmas ainulaadsed teadmised ja kogemused, milles on oma roll kõigil Eestis tegutsevatel põlevkivi töötlevatel ettevõtetel, aga ka teadus- ja haridusasutustel. Juubeliaastal keskendumegi sellele, kuhu on põlevkivitööstus tervikuna tänaseks välja jõudnud ja kuidas ta kohaneb muutunud turuoludega,” ütles Põlevkivi kompetentsikeskuse juhataja Kalle Pirk.

Pirki sõnul on Eesti põlevkivitööstus läbinud suure arengu, mille käigus on õpitud Eesti olulisimast maavarast kätte saama suuremat väärtust kui kunagi varem. „Tööstus on praegu kõigi aegade efektiivseim ja keskkonnahoidlikum ning valmis astuma piltlikult öeldes uude sajandisse. Head meelt tunneme ka selle üle, et põlevkivivaldkonna areng on toimunud tööstuse ja ülikoolide tihedas koostöös,“ märkis Pirk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles