Wiedemanni keeleauhinna tänavune laureaat on Uno Laur

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Uno Laur.
Kapten Uno Laur. Foto: Internet

Valitsus otsustas määrata Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna kapten Uno Laurile keelemeheliku pühendumise ning viljaka ja järjepideva töö eest eesti merekeele kaitsmisel, Eesti merendusterminoloogia arendamisel, korrastamisel ja levitamisel.

Kapten Uno Laur on õppinud merendust eesti keeles ja ta peab väga tähtsaks, et oskuskeeles oleksid korrektsed terminid olemas. 1973. aastal algatas Uno Laur Eesti meremuuseumi juures terminoloogia komisjoni eesti merekeele arendamiseks ja korrastamiseks. Mereterminoloogia komisjon loodi eelkõige vastukaaluks venestamisele ja selleks, et olemasolevad eestikeelsed mereterminid säiliksid. 2005. aastast kannab komisjon nimetust merekeele nõukoda. Komisjoni töö tulemusena ilmus 1996. aastal Eesti Entsüklopeediakirjastuse väljaandel „Mereleksikon“ ning 2008. aastal mahukas "Inglise-eesti meresõnaraamat", mille veebivariant on kõigile kättesaadav. „Mereleksikoni“ kaasajastamiseks loodi 2009. aastal veebi-entsüklopeedia Mereviki, mida pidevalt täiendatakse.

Wiedemanni keeleauhind antakse laureaadile üle 24. veebruaril kell 13.30 Tallinnas Eesti Teaduste Akadeemia saalis. Auhinna suurus on 32 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles