Svirgsdeni lood: Loominguline ebaõnnestumine

Kristjan Svirgsden
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Svirgsden.
Kristjan Svirgsden. Foto: Meelis Meilbaum

Kooseluseaduse ja muude poliitiliste jurade kontekstis on paslik meenutada mõningasi liivaköie keerutusi lähiminevikust. Telefilm tegi iga viie aasta tagant ülevaatefilmi üleliidulisele ekraanile ENSV tööstuse, põllumajanduse ja poliitilistest edusammudest. Viisaastaku aruanne. Väga tähtis film. Moskvas filmi üle andmas käis ETV ja ETFi juhtkond käsikäes. Sellest sõltus ju nende istumisalune. Režissöör muidugi ka. Tema pidi tegema parandusi vastavalt Moskva näpunäidetele. Kõigil oli pea märg otsas.

Nüüd episood ühest filmist.

On lõikusaeg ja kombain hõljub viljapõllul nagu ookeanilaev. Kombainer roolib. Kurg jalutab elegantselt. Ja tunneb ennast asjaosalisena. Üks naine tuleb jalgu kõrgele tõstes üle lõigatud põllu. Korv käevangus, rätik peas. Mees ronib kombainikõrgustest alla. Kurg leiab midagi suupärast ja kummardab seda nokkima. Mees ja naine istuvad põhukuhjas. Naine otsib korvist võileivad ja piimapudeli. Lõuna! Mees sööb. Naine jutustab talle midagi. Arvatavasti koduseid uudiseid. Mees mugib ja noogutab aeg-ajalt. Siis joob piima peale. Otse pudelist. Kombain eemaldub trumlite lõgisedes loojangusse. Naine korviga teises suunas kodu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles