Kuidas sai Eesti riigivapi?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa keskraamatukogus saab tutvuda Eesti riigivapi saamislooga.
Lääne-Virumaa keskraamatukogus saab tutvuda Eesti riigivapi saamislooga. Foto: riigikantselei.ee

Lääne-Virumaa keskraamatukogus saab tutvuda Eesti riigivapi saamislooga. Riigivapi kavandite rändnäituse koostas riigikantselei vapi 85. sünnipäevaks 2010. aastal.

Eesti vabariik sai endale riigivapi 19. juunil 1925. Otsuseni kulus seitse aastat. Selle aja jooksul kuulutas haridusministeerium välja konkursi lausa kahel korral: vabadussõja ajal mais 1919 ja kevadel 1921. Sellesse aega mahtus eestlaslikult palju vaidlusi, proteste ja pahameelt. Üksmeel valitses vaid selles, et vapp peab saama lihtne ja eestipärane. Võidutööd ei toonud paraku kumbki konkurss.

1923. aastal otsustas riigikogu teha riigivapi loomise ülesandeks eesti kunstnikke koondavatele organisatsioonidele. Esitatud 20 kavandi hulgast valiti lõpuks välja Eesti riigivapp: kolm sinist sammuvat ja otse vaatavat lõvi kuldsel kilbil. Vapikilpi ümbritsevad külgedelt ja alt kaks kilbi allosas ristuvat kuldset tammeoksa. Riigivapi seadus võeti vastu 19. juunil 1925. 1940. aastal keelas nõukogude võim vapi kasutamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles