Muuseumiõuelt leitud TV3 võtteplaan ajas Käsmu sadama vastased marru

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kristliku nelipühi kiriku suvepäevad toimuvad sellel aastal Käsmus. Foto on illustratiivne.
Eesti kristliku nelipühi kiriku suvepäevad toimuvad sellel aastal Käsmus. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Kui eelmise kolmapäeva õhtul Käsmu uue sadama vastased ja pooldajad lahku läksid, leidsid muuseumitöötajad lumise õue pealt TV3 toimetaja Mart Mardisalu kultuurirahvast ärritava sisuga kirja operaator Mati Metsjõele, kes oli mere äärde vaidlust kajastama saadetud.

Pikantse sõnavalikuga kirjatükk pani kultuuriinimesed nördima ning tekitas küsimusi meedia kallutatuse ja toimemehhanismide kohta. “Väga õpetlik tekst selle kohta, kuidas uudiseid tehakse,” kõlas paberi leidnud käsmulase kuiv kommentaar.

Nimelt oli Mart Mardisalu andnud ajakirjanikule täpsed juhised selle kohta, kuidas ja mis nurga alt vaidlusi kajastada ning keda millises valguses näidata.

Mart Mardisalu ütles, et kuna tegu oli eelkõige kahe kolleegi personaalse kirjavahetusega ning kohapeal käinud kolleeg polnud piisavalt taustaga kursis, informeeris ta ametivenda pisut põhjalikumalt. Ta tunnistas, et sõnavalik polnud kõige õnnestunum ning seetõttu on ta tänaseks ka muuseumirahva ees vabandanud. “Kuid kui saadet vaatate, siis näete, et tegu pole kuidagi kallutatud looga,” ütles Mardisalu.

Meremuuseumi peremees Aarne Vaik ütles, et tema luges seda kirja imestusega ja vaikse huumoriga, aga tekkinud diskussioon jääb pigem ajakirjanike vahele. Samas pidas ta heaks mõtteks riputada see kiri museaalina seinale kui näide tükikesest ajaloost. Sellest, et Mardisalu muusumirahva käest vabandust on palunud, ei teadnud ta midagi, kuid leidis, et pigem peaks too sellise käitumise pärast eesti rahva ees vabandust paluma.

Küll aga lõi kihama Käsmu meremuuseumi kodulehekülg, kus kiri avaldati.

“Aktuaalse kaamera” välisuudiste toimetaja Arni Alandi teatab seal: “Minu ajakirjanikukarjääri jooksul pole mulle selliseid kirjalikke juhiseid kunagi antud. Ka mitte ajal, mil ma ise TV3s töötasin. Olen harjunud praktikaga, et uudistesaate toimetaja ja teatud lõigu toimetaja/reporter räägivad asjad suusõnaliselt selgeks. Olen ka harjunud, et mingi konkreetse teema kajastamisel on usaldus toimetaja/reporteri vastu nii suur, et talle antakse võimalikult vabad käed ning suuniseid võimalikult vähe, needki pigem stiilis, kuidas lugu visuaalselt huvitavamaks muuta või siis rõhutada mingit konkreetset aspekti, mida seni vähe kajastatud või mis aitaks lugu paremini siduda ülejäänud saatega.”

Ta pidas hämmastavaks, et kõnealustes suunistes antakse väga selge hinnang: “Kulturnikud hauguvad muidugi loomuomaste vasakpoolsete vaadete tõttu alati.”

“Selline lause reporterile antud juhistes juba eeldab loo vajumist tasakaalust välja. Et eesmärgiks ongi kallutatud lugu, näitab ju ka lause “tahaks asja enam-vähem tasakaalus käsitleda, väikestviisi kaitsta sadama arendajaid”,” lisas Alandi.

Vikerraadio toimetaja Priit Enneti hinnang kõlas järgmiselt: “Minu jaoks on üsna üllatav, et Eestis, mille ajakirjandusvabadust hindab Freedom House 14. kohale maailmas, on ühes peavoolu-telekanalis antud reporterile otseseid soovitusi pisut kallutatud uudisloo tegemiseks. See ei kõlba küll kuhugi.”

Nopped Mart Mardisalu kirjast (kirjapilt muutmata):

“Laias laastus taust on selles, et Vaik on enda ümber kogunud väikese seltskonna­ kohalikke ja rohkem seal suvitavaid kulturnikuid, kes nüüd hauguvad. Kulturnikud hauguvad muidugi loomuomaste vasakpoolsete vaadete tõttu alati, kui keegi midagi teeb. Teist poolt ei kuulata.

Teine pool, vald ja sadamaarendajad omavad suurema osa kohalike elanike toetust, kelle arvates annaks sadama töökohti­ ja ­sissetulekut jne. Laias laastus mõistan ma ­Vaigu muresid, kuid 100% talle õigust ei anna. Tahaks asja enam-vähem­ tasakaalus käsitleda, väikestviisi kaitseks ­sadama arendajaid.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles