Maavanema vastuvõttu ilmestab värvirõõmus looming

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol Jule Käen-Torm (taga vasakul), Mary Tammet, Kristiina Kõrts, Kersti Uudeküll ja Mare Orgus.
Fotol Jule Käen-Torm (taga vasakul), Mary Tammet, Kristiina Kõrts, Kersti Uudeküll ja Mare Orgus. Foto: Erakogu

Maavanem Marko Tormi Eesti Vabariigi 98. aastapäevale pühendatud vastuvõtul Haljala Rahvamajas tulevad vaatajate ette oma uuema loominguga üheksa värvirõõmsat, tubli Lääne-Virumaa inimest näitusega „Värvi rõõmud- rõõmu värvid“.

Tööde autorid on Dmitri Anatoljev, Tereza Kallaste, Jana Kimmel, Kristiina Kõrts, Piret Lagrekül, Ago Liiband, Mare Orgus, Mary Tammet ja Kersti Uudeküll.

Keegi neist ei ole professionaalne kunstnik, nad on õppinud maalimist Rakvere Loovuskeskuses. Nende hulgas on paljude elukutsete esindajaid, mis ei ole kuidagi seotud loominguga. Kõik nad on avastanud isetegemise võlumaailma alles küpses täiskasvanueas. Neid inimesi ühendab armastus maalimise ja kunsti vastu ning suur soov elus midagi erilist teha. Vähetähtis ei ole ka seltskond, mis nädalast nädalasse kokku saab ning elu ja kunsti üle rõõmsat arutlust peab.

"Alguses õpime vaatama. Kui vaatamine on enam-vähem selge, õpime nägema ja siis seda oma peas arusaadavaks tegema," ütles õpetaja Jule Käen-Torm. "Kõik need asjad on vaja läbi kogemuse selgeks saada, et kui ei ole varje, ei ole  ka valgust ning mis värvi see meri ikkagi tegelikult on? Paljusid asju me justkui arvame teadvat, et selline see just ongi, aga tegelikult ei olegi meri alati sinine," lisas ta.

"Suurepärane on see, et sellise tegevuse juures ei ole ühtegi negatiivset aspekti. Ei hakka see tegevus ka tervisele vaid pigem vastupidi. Inimene hakkab nägema elus huvitavaid detaile ja hindama teiste tehtut palju rohkem. Lihtne on öelda, et mis see siis teha on – aga proovi teha...siis alles saad aru."

Värvirõõmus näitus on Haljala Rahvamajas üleval alates 15. veebruarist ja kõigile vaadata kuni 17. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles