Poolt ja vastu: Mõis 150 000 euro eest … ei ole müüdud

, Tapa vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alari Kirt.
Alari Kirt. Foto: Arvet Mägi

Meenutuseks. 2015. aasta detsembrikuu volikogu istungil tutvustas volikogu esimees volinikele Pruuna mõisa ostupakkumist ja volikogu leidis seepeale üksmeelselt, et vallavalitsus võiks koostada vastava eelnõu. Kui oli näha, et see on vallale niivõrd kahjulik otsus, siis miks pidi selle edasi jaanuarikuu volikogusse saatma? Oleks võinud ju kohe tagasi saata.

Järgnevalt põgusalt motiividest, miks see otsus volikogu lauale tuli. Juba aastakümneid on olnud Lehtse kandi inimeste põhiline mure mõisa saatus, kui kool kolib keskusesse. Keegi ei taha, et mõisahoone jääks tühjaks ja lagunema. Nüüd, kus on kindlalt teada, et Lehtse keskusehoone valmib 2017. aasta suvel, kool kolib mõisast välja ja mõis jääb tühjaks, laekus vallavolikogule pakkumine mõis ära osta ning teha sinna hooldekodu, mis pakuks teenust 80–85 hooldatavale ja töökohti umbes 20-le inimesele. Kui selline asjade käik pole avalikkuse huvides, siis mis veel?

Maksim Butšenkov kurdab, et ei tehtud enampakkumist. Siinkohal tasub vaid vaadata kinnisvarakuulutusi ja uurida, kui palju maksab üks mõis. Võiks mõtiskleda selle üle, kes võiksid olla ühe mõisa ostjad. Üle Eesti on väga palju tühje mõisahooneid müügis, need otsivad omanikke ning mitte keegi ei taha neid, sest nende kordategemine nõuab sadu tuhandeid eurosid, suurt pühendumust ning nende korrashoidmine kümneid tuhandeid eurosid aastas. Mõis ei ole miski kingitus. Meie lähipiirkonnas on müügis mitu mõisahoonet, Tapa vald ise müüb juba kaua Tapa mõisa. Juba aastaid on müügis Porkuni ja Imastu mõis. Mõisa hinda ei suuda isegi kinnisvarahindajad adekvaatselt pakkuda, sest tehinguid nendega on väga vähe ja hindamise faktoreid väga palju. Eelkõige ikkagi seepärast, et turuväärtus on pigem emotsionaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles