Skandaal Rakvere kohtumajas: süüdistatav lubas kohtusaalis teised kohtualused maha lüüa (1)

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanurite röövi korraldamises süüdistatav Helyse Karu lubas kohtusaalis kaassüüdlased ära tappa. Pilt on kaader enne varasemat kohtuistungit tehtud videost.
Vanurite röövi korraldamises süüdistatav Helyse Karu lubas kohtusaalis kaassüüdlased ära tappa. Pilt on kaader enne varasemat kohtuistungit tehtud videost. Foto: Kaader videost

Täna jätkus Viru maakohtu Rakvere kohtumajas protsess kahe vanuri röövis süüdistatava kolme alaealise noormehe ja röövi korraldamises süüdistatava keskealise Helyse Karu üle, kes katkestas vanemprokuröri süüdistuskõne ja lubas korduvalt kaassüüdistatavad ära tappa.

“Ma tapan need nolgid maha aga mina ei ole seda teinud,” karjus vanemprokuröri süüdistuskõne ajal pingilt püsti karanud Karu. Kui naine edasi karjus, sekkus kohtunik Anu Ammer, öeldes, et kohtul on õigus sellise käitumise pärast talle trahvi teha. “Tehke trahvi,” karjus Karu vastu.

“Ma lähen neile praegu kõigi ees kallale, ma ei ole seda teinud,” jätkas Karu karjumist. Samuti viitas ta sellele, et kui tema kinni pannakse, siis tegeleb kolme noormehega tema poeg. “Poeg ütles, et lööb need värdjad maha,” täpsustas Karu.

Vanemprokurör pöördus kohtuniku poole viidates, et tekkinud olukorda on kohtul võimalus ka muul viisil lahendada. “Kuhu me ta paneme,” vastas kohtunik ja tegi vaheaja.

Karu aga karjus edasi. “Pange oma suu kinni või ma olen sunnitud politsei kutsuma,” sõnas vanemprokurör, mille peale ärritunud Karu mõnevõrra rahunes ja seejärel kohtusaalist väljus.

Pärast vaheaega oli Karu rahunenud ja istung jätkus. Vandeadvokaat Anti Aasmaa ütles oma sõnavõtus, et kolmveerand tundi tagasi juhtunud intsident vastab karistusseadustiku paragrahv 120 ehk ähvardamise tunnustele, kus süüdistatav ähvardas, kas tapab ise või tema poeg. Aasmaa viitas asjaolule, et Karu hääletoonist oli tajutav, et tema kavatsused on reaalsed. Vandeadvokaat avaldas muret oma kaitsealuse turvalisuse üle. Samuti ütles ta, et juhtunu on õõnestanud kohtu autoriteeti ja tegi kohtule ettepaneku vaadelda koos prokuratuuriga, kas kohtusaaalis on pandud toime kuritegu.

Teine advokaat ühines Aasmaaga, öeldes, et Karu ähvardusi kuuldes on põhjust karta ja lisas, et juhtunu ei tohiks jääda kohtu tähelepanuta.

Karu kaitsja Mihkel Gaver ütles repliigi korras, et Anti Aasmaa pakutud kuriteoteade ei ole põhjendatud. Advokaat viitas seadusepügalale, et kuriteoteate puhul on vajalik eraldi tuvastada, et ähvardus viiakse täide.

Oma viimases sõnas Helyse Karu vabandas juhtunu pärast ja kohtunik võttis vabanduse vastu.

Vanemprokurör Sirje Merilo on varem öelnud, et kui Karu hakati kahtlustama vanurite röövi korraldamaises, siis polnud piisavalt tõendeid, et taotleda kohtult tema vahi alla võtmist. Nüüd kohtus ütles Merilo, et Karul on üle riigi kuus kriminaalmenetlust.

Kohtuprotsessil osalev prokurör ei saa Karu vahi alla võtmist taotleda, küll aga saavad seda teha pooleliolevate kriminaalmenetlustega tegelevad prokurörid. Inimese kohtueelsel uurimisel vahi alla võtmise üks põhjus võib olla see, kui on alust arvata, et menetluse ajal jätkab ta kuritegude toime panemist.

Mis veel eilsel kohtuprotsessil räägiti ja millised on süüdistatavatele taotletud karistused, loe homsest Virumaa Teatajast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles