Valmis viimane “Minu Kodu lugude” sarja raamat

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Minu kodu lugu" raamatud on üllitatud ühtse väljanägemisega.
"Minu kodu lugu" raamatud on üllitatud ühtse väljanägemisega. Foto: Hilje Pakkanen

Homme kell 17 toimub Roela rahvamajas Roela kandi koduloolise raamatu “Minu kodu lugu” viienda osa esitlus.

Raamat sisaldab kümme isiku- ja kolm perelugu. Neist nelja loo ainetel etendab raamatu esitlusel näitemängu “Mälu” Roela näitering Kartoffel Urmas Lindlo juhendamisel.

Raamatus on lood hinnatud õpetajatest Alma Allikast, Aino Kuusemetsast ja Helgi Moorist. Huvipakkuvad on peatükid kolmest suguvõsast. “Kahe inimese, Salme Reineri ja Matti Merede katsumusi oma pika elutee jooksul peaksid küll kõik lugema,” ütles MTÜ Roela Kodukant liige Kärt Põllu. “Lühike lugu on omaaegsest sõja- ja tööveteranist Eino Igost. Silver Põllu on kirjutanud oma kunstihuvilisest vanaemast Emilie Põllust ning Rasivere poiss Hendrik Vanari on uurinud oma suguvõsa kolme põlvkonna lapsi. Lugupidamist väärivad Toomas Moor ja Leonhard Jürgenson, kes olid ühed esimestest oma talude taastajatest. See on väga lühike tutvustus raamatu sisust, kuigi raamat ise on viiest üks mahukamaid.”

Raamat valmis Roela Kodukant MTÜ eestvedamisel ning on viimane osa nelja aasta jooksul ilmunud kodulooliste raamatute sarjast “Minu kodu lugu”.

Esimene osa kodulugude sarjast koondas Roela aleviku ning ümberkaudsete asulate ja objektide kohta valminud kodu-uurimistöid, mis tutvustasid elanikkonna eluolu ja sündmusi muinasajast tänapäevani. Teine raamat räägib Roela kandi kultuurist ja ümberkaudsetest küladest, kolmas Roela kandi hariduselule. Neljas osa Vinni valla saamis- ja eduloole, Roela piirkonna kolhooside sünnile ja kadumisele, Roela sovhoosi tegemistele, tema laialilagundamisele ja selle tagajärgedele ning reformide läbi tekkinud ettevõtetele ja mittetulundusühingutele.

Raamatud on valminud Roela kooliõpilaste kodu-uurimuslike töödest, mida juhendas mitu aastakümmet endine Roela kooliõpetaja Maret Tralla. “Raamatute valmimine on ühtlasi ka meie tänuavaldus Maret Trallale tehtu eest,” sõnas Kärt Põllu.

Viieosaline raamatusari on valminud eraisikute annetuste, projektide ja Vinni valla toel. Viimase raamatu valmimist toetasid eraisikute ja vallavalitsuse kõrval Eesti Rahvakultuurikeskus ja Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupp.

Raamat on saadaval Roela raamatukogus ja Roela rahvamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles