Esinumbritele on olulised toetused ning regionaalpoliitika

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Debateerisid riigikogusse kandideerivate suuremate erakondade esinumbrid Lääne-Virumaal Marko Pomerants (Isamaa ja Res Publica liit), Hanno Pevkur (reformierakond), Peeter Võsa (keskerakond), Andrus Blok (rahvaliit), Allan Jaakus (rohelised) ja Indrek Saar (sotsiaaldemokraatlik erakond).
Debateerisid riigikogusse kandideerivate suuremate erakondade esinumbrid Lääne-Virumaal Marko Pomerants (Isamaa ja Res Publica liit), Hanno Pevkur (reformierakond), Peeter Võsa (keskerakond), Andrus Blok (rahvaliit), Allan Jaakus (rohelised) ja Indrek Saar (sotsiaaldemokraatlik erakond). Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lääne-Virumaal riigikogusse kandideerivate suuremate erakondade nimekirjade esinumbrid debateerisid kolmapäeva õhtul Rakveres Kuursaalis rahulikult, siiski joonistus välja selge piir koalitsiooni ja opositsiooni vahel.

Virumaa Teataja ja Kuulutaja korraldatud debatti Wesenberghi Kuursaalis jälgis saalitäis inimesi, näoga rahva poole istusid riigikogusse kandideerivate suuremate erakondade esinumbrid Lääne-Virumaal Marko Pomerants (Isamaa ja Res Publica liit), Hanno Pevkur (reformierakond), Peeter Võsa (keskerakond), Andrus Blok (rahvaliit), Allan Jaakus (rohelised) ja Indrek Saar (sotsiaaldemokraatlik erakond).

Debatti juhtisid ajakirjanikud Illar Mõttus ja Risto Kukk ning küsimusi tuli ka saalist.

Küsimusele, millised toetused tuleks kõige kiiremini taastada kärpimiseelsel tasemel, vastasid Indrek Saar, Andrus Blok ning Peeter Võsa üksmeelselt, et kohalike omavalitsuste tulubaas. "Omavalitsused said kogu kärpimise juures suurema löögi kui riigieelarve," märkis Indrek Saar. "On ju mindud Eesti alustalade kallale just seoses omavalitsustega, kes on inimestele kõige lähemal ja neid kõige rohkem aitavad," nõustus temaga ka Andrus Blok.

Lisaks märkisid Andrus Blok, Peeter Võsa ja Marko Pomerants ära riigipoolse matusetoetuse taastamise vajalikkuse, Indrek Saar õppelaenu tagasimaksmine inimestele, kes lähevad nooremõpetajatena kooli tööle ning Allan Jaakus ja Hanno Pevkur tõid esile hambaravi toetamise. Hanno Pevkur pidas oluliseks veel ka pensionite tõstmist ning ravikindlustust puudutavaid muudatusi.


Enam mõttevahetust tekkis aga möödunud aastal riigikontrolli poolt läbiviidud auditi üle, mis näitas, et riigi teenuste kättesaadavus on kõige halvem Läänemaal ja Lääne-Virumaal. Esinumbritel oli raske vastata, kuidas olukorda paremaks muuta. "Riigikontrollil on väga häid auditeid, aga see on täielik ebaõnnestumine," kommenteeris Marko Pomerants.

Kahtluse alla seati auditi usaldusväärsus ning Hanno Pevkur märkis, et audit käsitles valdkondi valikuliselt, jättes välja paljud teenused, mis maakonnas on hästi kättesaadavad. Samas tunnistas ta, et teenuste osas, mille riigikontrolli audit negatiivselt esile tõi, tuleb kindlasti teha parandusi, et puudujäägid kõrvaldada.

Sama kinnitasid ka Peeter Võsa ning Indrek Saar. "Ei saa aga mööda vaadata sellest, et täiesti lubamatult on Lääne-Virumaalt liikunud ära sellised riiklikud asutused nagu kohus, haigekassa ja pensioniamet, nii et päris puusse audit ikkagi pannud ei ole," tõi Võsa välja paljude riigiasutuste koondumise Jõhvi. "Siseministeeriumi värske regionaalpoliitika uuring näitab, et enamik Lääne-Virumaa inimesi ei liigu mitte Jõhvi, vaid Tallinna suunas. Suunata inimesi Jõhvi, kuhu neil muidu asja ei ole, on nonsenss," kõneles Saar.

Olukorra parandamiseks tõi Allan Jaakus välja mõtte kasutada enam selleks internetti, kuna paljud teenused on kättesaadavad ka interneti vahendusel. Siin aga võiksid omavalitsused inimesi aidata, et seda võimalust paremini ära kasutada. "Omavalitsuste kodulehtedel peaks olema viide selle kohta, kuidas abi saada," märkis ta.

Debatil arutleti veel paljude teemade üle ning erakondade esinumbrid said võimaluse kaitsta nii enda kui partei valimisplatvorme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles