Lääne-Virumaal ootab töökäsi üle kolmekümne talgupaiga

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagist Salla kauplust ja tulevast seltsimaja ja selle ümbrust on korrastatud talgukorras mitu aastat. Üle-eelmisel aastal oli põhirõhk maja  kolast tühjaks saamisel ning ümbrusele esmase viisaka ilme andmisel.
Kunagist Salla kauplust ja tulevast seltsimaja ja selle ümbrust on korrastatud talgukorras mitu aastat. Üle-eelmisel aastal oli põhirõhk maja kolast tühjaks saamisel ning ümbrusele esmase viisaka ilme andmisel. Foto: Eva Klaas

Esmaspäeval algas üle Eesti osalejate kirjapanek “Teeme ära!” talgutele. Lääne-Virumaal oli eilse seisuga registreeritud juba enam kui kolmkümmend talgupaika, mille seast huvilised saavad endale meelepärase valida.

Kõige enam toimub Lääne-Virumaal heakorratalguid, kus korrastatakse külaplatse, asulaid, mõisaparke, terviseradu või teeääri.

Nii muudetakse ühiselt ilusamaks näiteks Mõedaku terviserajad, Võsu ümbrus, Simuna alevik ning paljud teised paigad. Talgupäeval koristatakse ka Rakvere Kolmainu kirikut ja selle ümbert, et muuta muinsuskaitse all olev ja Rakvere jaoks väärtuslik objekt kaunimaks.

Võsu Vabatahtliku Tuletõrjeühingu eestvedaja ja talgujuht Valdek Kilk ütles, et talgupäevi Võsu ja selle ümbruse korrastamiseks on korraldatud juba aastaid.

Tänavuse talgupäeva tähtsaim eesmärk on Võsu ja selle ümbruse teeäärte puhastamine prahist, kuid kui ilm ilus ja rahvast piisavalt, on kavas koristada ka Võsu-Koltsi matkarada, parandada seal purded ning korrastada mereranda. Naiskodukaitsjad pakuvad kõigile abilistele talgusuppi.

Rakke linnamäel ja Väike-Maarja kirikaias likvideeritakse mullu augustis möllanud tormi tagajärgi. Rakke linnamäele oodatakse Lääne-Virus kõige enam inimesi, seal leiab tegevust kuni tuhat kätepaari.

Tööd jagub kõigile

Talgujuht, Rakke valla kommunaalasutuse keskkonnaspetsialist Anne Leissoo ütles, et augustis räsis Rakke kanti vahetult enne Rakke rattamaratoni kaks tugevat tormi. Tookord andsid rattasõbrad ja maratoni korraldajad endast parima tormimurru kõrvaldamisel ning suurüritus sai toimuda, kuid väga palju on ikkagi veel teha.

Tööd jagub nii lastele, et kokku korjata oksad ja koristada praht, kui kogenud saemeestele, et vabaneda koledatest kändudest ning maha langenud puudest.

Leissoo sõnul on põhirõhk Rakke linnamäe kui kohalike inimeste puhkekoha koristamisel, puhastatakse laululava ümbrus, staadioni kaldad ning kohalikke terviseradu, tööd jaguks veel ka rattamaratoni trassil.

Leissoo palus, et kõik talgulised end kindlasti registreeriks, et korraldajad teaksid toitlustamist organiseerida. Kellel vähegi võimalik, võiks kaasa võtta tööriistu.

Likvideeritakse prügimägi

Haljala vallas Kõldus likvideeritakse talgute käigus ebaseaduslik prügimägi. Talgujuht Kuldar Korbunov, kes on ise kohalik, rääkis, et prügi ladestuskoht, mis silma riivab, asub tegelikult RMK maa peal. Korbunovi sõnul on seesugusel prügimäel omadus järjest kasvada, sest kui prahti juba on kusagil, tassitakse seda üha juurde.

Nii loodab Korbunov, et kui prügi kottidesse pakkida, veokisse laadida ja õigesse kohta toimetada, siis ala ehk jääbki korrastatuks.

Vihula vallas Toolsel koristatakse talgukorras kunagise noortelaagri kompleksi territooriumilt praht, põletatakse oksi ja riisutakse, kui aga ilm on ilus ja tööjõudu piisavalt, siis saavad ka hooned värske värvi.

Talgujuhi, MTÜ Toolse klubi juhatuse liikme Kaire Leemeti sõnul on põhiline, et kohalikud saaksid mõnusa kooskäimiskoha, paralleelselt ostitakse ka võimalusi mullu Kunda linnalt rendile võetud noortelaagri hoonete remontimiseks ja korrastamiseks ning järgmisel suvel loodetakse juba lastelaagreid korraldada.

Talgupäevad on ka mitmes turismitalus, nii saab käed külge lüüa näiteks Toolse jaanalinnutalu territooriumile jääva muinaslinnusemäe heakorrastamisel.

Need talgud peetakse 1. mail. Jaanalinnutalu perenaise Tiiu Kivilo kinnitusel saavad Toolse Ussimäeks nimetatava kultuuripärandi ilusamaks muutmisel kaasa löövad talgulised tutvuda talu loomapargi asukatega, samuti lasta hea maitsta talgusupil.

7. mail peetaval üleriigilisel talgupäeval saab iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik ise otsustada, mis vajab ärategemist ning milleks teisi inimesi kaasa kutsuda.  “Teeme ära!” talgutele saab end kirja panna veebilehel www.teemeara.ee, Swedbanki kontorites ja pangabussis.

Ühtlasi jätkub talgulugude kogumise veebiretk. Talgulugusid saab sisestada 13. maini “Teeme ära!” kodulehel, samas saab lugeda teiste lugusid.

Kõik talgulood jõuavad Eesti Rahva Muuseumi arhiivi - uurimiseks teaduritele ja osaks tulevastele näitustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles