Rakveres algab (öö)jooksuaeg

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööjooksu nimisponsori Aqva Spa&Hotel omanik Roman Kusma, koolikonkursi patroon Einar Vallbaum, üritust toetava Põhjakeskuse esindaja sekretär-asjaajaja Karin Kallam ning Peeter Teder A-Spordist Rakvere keskväljakul, kuhu vähem kui kahe kuu pärast oodatakse ööjooksu pikematele ning lühematele distantsidele jooksma ja kõndima üle paari tuhande inimese.
Ööjooksu nimisponsori Aqva Spa&Hotel omanik Roman Kusma, koolikonkursi patroon Einar Vallbaum, üritust toetava Põhjakeskuse esindaja sekretär-asjaajaja Karin Kallam ning Peeter Teder A-Spordist Rakvere keskväljakul, kuhu vähem kui kahe kuu pärast oodatakse ööjooksu pikematele ning lühematele distantsidele jooksma ja kõndima üle paari tuhande inimese. Foto: Meelis Meilbaum

10. juunil joostakse Rakvere kesklinna tänavatel 21 kilomeetri pikkust poolmaratoni. Kes nõnda pikka distantsi ette võtta ei julge, võib end proovile panna 10- ja 5kilomeetristel marsruutidel.


Eesti ööjooks on Rakvere linnapäevade ajal õhtul enne punklaulupidu korraldatav tervisespordiüritus, mis erineb mujal toimuvatest sarnastest jooksudest selle poolest, et joostakse öösel. Ja mitte ainult ei joosta, vaid distantsidel võivad ennast proovile panna ka kepikõndijad ning käijad. Samuti on mõeldud päris pisikestele, kes saavad energiat kulutada kuni kolmekilomeetrisel rajal.


Korraldaja Marko Tormi sõnul ei ole ööjooksu idees endas tegelikult suurt midagi uudset. “Ega me ratast ei leiuta, ööjookse on tehtud varemgi - Valgas üle kümne aasta tagasi, kunagi joosti Tallinnaski ning mujal Euroopas on ööjooksud väga popid, näiteks Zürichis ja Londonis,” tõi Torm näiteid lähemalt ja kaugemalt.


Ometi on Rakveres kavandatud ööjooksust saanud erand, millest tuleb kinni hoida. “Kui alguses mõtlesime, et teeme aastal 2012 päevase maratoni, siis nüüd teame, et teeme selle ikka õhtul,” märkis Torm.


Erineva pikkusega rajad läbivad Marko Tormi ütlusel Rakvere kaunimaid paiku.


“Poolmaratoni raja on kujundanud meie enda tippsportlane Andrus Lein, mõeldes sellele, et jooksjal oleks võimalik saavutada hea rajaaeg. Samuti on enamik meie linna huviväärsustest raja ääres – tarvas, linnus, ajalooline pikk tänav ja nii edasi, ka on meie rada üks väheseid Eestis, mis kulgeb täies mahus linnas sees. Seega on üritus atraktiivne nii sportlastele kui pealtvaatajatele,” kirjeldas Marko Torm, kelle kinnitusel on ööjooksu õhtult oodata enamatki kui vaid lihtsalt eneseületamist kilomeetrite läbimise näol.


“Meie jaoks on see rohkem kui ainult jooks – meil on omaette kultuuriprogramm. Keskväljakule pannakse püsti rokilava, 1500 musta ööjooksu õhupalli läheb stardist lendu, Red Bulli kuus tütarlast on kohal, rajale paigutatakse kaks DJ-pulti ja nii edasi,” rääkis Torm ning lisas, et plaanis on veelgi üllatusi, mis praegu aga saladuseks jäävad.


Kuigi eelkõige oodatakse osavõtjaid poolmaratonile, võetakse ööjooksul vastu kõik – nii tõsised sportlased, tervisesportlased, sõpruskonnad, kollektiivid kui lõbusalt kostümeeritud tegelased.


“Kõige suuremat rõhku paneme poolmaratonile, et propageerida pikemate distantside ettevõtmist, sest järgmisel aastal on ju veel pikem distants,” kõneles Torm ja täpsustas, et ööjooksule oodatakse peale poolmaratoonarite ka kepikõndijaid ja sörkijaid lühematele distantsidele.


“Teadlikult panime viiekilomeetrise raja juurde, kuigi tavaliselt nii lühikest distantsi ei ole taolistel üritustel. Selle eesmärk on tuua rajale need inimesed, kelle jaoks kõige raskem on kodust diivanilt välisukseni minna,” selgitas Torm ja tuletas meelde, et tähtis ei olegi aeg, millega marsruut läbitakse, vaid rõõm võidust iseenda üle.
Ööjooks on mõte, mis hakkas Marko Tormi peas idanema pärast seda, kui ta ise läbis maratoni.


Mõtet hakati vormima 2009. aastal, 2010. aasta alguses loodi MTÜ Rakvere Maraton. Kui esialgu plaaniti täispika maratoniga välja tulla 2012. aastal, siis õige kiiresti tekkis mõte korraldada vahepealne võistlus, mis on vormi saanud tänavuaastase ööjooksu näol.


Juba möödunud aasta lõpuks oli jooksuüritusele end registreerinud 400 inimest. “Praegu on meil üle 600 registreerunu, mis on kaks kuud enne üritust oluliselt enam, kui ükskõik milline spetsialist selles valdkonnas oleks julgenud loota,” rääkis Torm, kelle arvates lõviosa registreerumistest tuleb siiski paari kuu jooksul enne üritust.

Kui varem on Torm öelnud, et ööjooks toob Rakverre paar tuhat sportlast, siis praegu ta arvab, et osalejaid võib kokku tulla enamgi.


“2012. aastal oleme eesmärgiks seadnud 4500 osalejat, kellest 500 jooksevad täispikka maratoni,” märkis Torm, kelle jaoks ei ole hämmastav mitte ainult see, millise entusiasmiga inimesed joosta soovivad, vaid ka see, kuivõrd kindlalt on kohalikud ettevõtjad ööjooksule õla alla pannud.


“Ühiselt on võimalik maakonnale ja linnale kujundada vapiüritus, mis Rakvere Eesti ja maailmagi kaardile paneb,” ütles Marko Torm.

Tegijad koolid jooksevad koos


MTÜ Rakvere Maraton soovib ööjooksuga propageerida tervisesporti ka noorte seas. Kutsumaks üles nii maakonna kooliõpilasi kui
-töötajaid ööjooksust osa võtma, võimaldatakse neil osaleda viiekilomeetrisel distantsil ehk Pungijooksul madalama osalustasuga. Külalistena oodatakse jooksma Jõhvi gümnaasiumi esindust.
“Maakonna sportlikud noored jooksevad niikuinii, aga et tahame jooksma saada ka neid noori, kes muidu ehk arvavad, et sport pole nende jaoks, oleme välja mõelnud konkursi tegijatele – millistest koolidest tuleb jooksma enam õpilasi,” selgitas ööjooksu eestvedaja Marko Torm.
Selleks et erineva suurusega koolid võistleksid võrdsetel alustel, on välja pandud auhinnad kolmes kategoorias: väikestele, keskmistele ja suurtele koolidele. “Me arvame, et kui meil õnnestub jooksma saada kolm kuni nelisada last üle maakonna, on meie eesmärk täidetud,” lisas Torm.


Ööjooksu koolikonkurssi korraldab Lääne-Viru maavalitsus, ürituse patroon on maavanem Einar Vallbaum.
Vallbaumi sõnul on koolikonkursi eesmärk teadvustada noortele tervisespordi vajalikkust.

“Noored tahavad tööd teha, et oleks raha, et saaks endale asju võimaldada - nii kaobki tervis, töötatakse end haigeks. Vanana võib sul palju raha olla, aga tervist selle eest ei osta,” kõneles Vallbaum ning lisas, et ise ta poolmaratoni distantsil küll ei stardi, kuid arvas, et vähemalt Pungijooksust võtab osa.

“Kui ma ei jookse, siis kõnnin ikka,” lubas ta ning lisas, et tähtis polegi lõpetada esimesena, võitjad on kõik, kes on rajale tulnud.


Koolidele suunatud konkursi “Ööjooksu tegija” auhinnad panevad välja Aqva veekeskus, MTÜ Rakvere Maraton, sporditarvete kauplus A-Sport, Rakvere loovuskeskus ning Põhjakeskus.

Eneseületajad koonduvad klubisse

Kuna tänavune Rakvere ööjooksu poolmaratoni etapp on eelsoojendus järgmisel aastal toimuvale täismaratonile, on MTÜ Rakvere Maraton loonud 21 Klubi. Klubisse kuuluvad inimesed, kes on võtnud eesmärgiks läbida sel aastal poolmaraton ning, kes teab, järgmisel aastal ehk pärismaratonigagi rinda pista.


Aqva Spa&Hoteli omanik Roman Kusma otsustas end samuti proovile panna. “Trenn teeb tugevaks, praegu jooksen umbes 25 kilomeetrit nädalas, üle ei saa pingutada,” ütles Kusma, kes just viimasel ajal on tähele pannud paljusid tervisesportlasi. “Ei tea, kas nüüd tulekul oleva ööjooksu pärast või selle pärast, et ma ise jooksmas käin, aga inimesed jooksevad ja kõnnivad, varem pole ma seda tähele pannud,” rääkis Kusma.


Poolmaratonile end proovile panema läheb ka Rakvere teatri turundusjuht Elvis Efert. “Neli-viis aastat tagasi ikka jooksin poolmaratoni pikkusi lõike, vahepeal aga olen jooksmise unarusse jätnud, nüüd proovin uuesti,” sõnas Efert, kes on endaga kaasa kutsunud paar sõpra.

“Üks neist on aktiivne jooksja – ta läheb teeb Stockholmi maratoni kaasa ja on käinud Helsingi maratonidel, tema aitab ka mind, annab nõu, kuidas trenni teha ja toituda,” rääkis Efert, kelle sõnul siis, kui tema aktiivsemalt spordiga tegeles, toitumisele nõnda suurt tähelepanu pöörama ei pidanud, nüüd aga poolmaratoniks ettevalmistumine just toidusedeli ülevaatamisest algabki. See, kas Efert pärast poolmaratoni ka pärismaratonile jooksma läheb, selgub hiljem: “Üks eesmärk korraga.”


Eesti Evangeelne Luterlik Kirik on esindatud mitme tervisespordihuvilisega. Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu kinnitusel sobib ööjooks kirikuga – ööjooks propageerib tervislikke eluviise ning tervet vaimu ja keha. Tema sõnul on osalejaid peale Virumaa ka Saaremaalt ning Haapsalust.


Toompuu ise paneb end proovile poolmaratonil. “Ma pole kunagi nii palju jooksnud ning see on ka põhjus, miks otsustasin osaleda,” rääkis Toompuu, kes tasapisi on alustanud ka treeningutega.

“Praegu on juba viimane aeg treeninguteks, olen proovinud raja erinevaid osi,” kirjeldas Toompuu, kelle arvates on hea, et rada on linnas ning kogu distants ühel ringil. “See teeb jooksmise lihtsamaks, kui tuleks ühte ringi kaks korda joosta, mõjuks see psüühiliselt ruineerivalt, aga praegu on distantsil kogu aeg midagi uut.”


Rakvere kunstnik Riho Hütt aga peab enda osalemist ööjooksu poolmaratonil loogiliseks – mees on varem osalenud mitmel sügisjooksul, samuti suuskadel Tartu, Viru ja Tamsalu maratonidel.


“Teen iga päev trenni – jooksen, sõidan rattaga, ujun ja ikka aja peale, arvan, et poolmaratoni peaksin läbima vähem kui kahe tunniga,” ei lähe Hütt ööjooksule nalja tegema. Uued tossud ja jooksuriided on tal juba muretsetud. “Tänapäeval on riietus väga oluline ja kui ikka jalanõud on viletsad, ei tule sellest jooksust ka miskit välja,” märkis kunstnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles