Emumäe maitulele lendasid nõiad luudade seljas

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esinevad Rakke ravatantsijad.
Esinevad Rakke ravatantsijad. Foto: Eva Klaas

Eile õhtul sõitis luudade seljas Emumäe vaatetorni juurde hulk väikeseid ja natuke suuremaid nõidu, kes rahvast nii oma oleku kui temperamentse tantsuga rõõmustatasid.

Kohe saabuva volbriöö meeleolu aitasid pidulistele luua tantsurühmad Rakkest , samuti esinesid Salla lauluansambel ning line-tantsijad Rakkest ja Väike-Maarjast.

Emumäe vaatetorni juurest liiguti edasi koobasonni juurde, kus süüdati maituli ning trall jätkus.

Eile, aprilli viimasel päeval algasid ettevõtmised Emumäe puhkealal tegelikult juba hommikul. Kõigepealt koristasid kohalikud aktiivsed inimesed talgukorras tee parklast kuni tornini okstest ja mahakukkunud puudest , samuti puhastati torni- ja koobasonni ümbrust.

Seejärel meisterdasid talgulised, eelkõige naised andekaid tegelasi, keda võib nimetatada emumemmedeks või siis moorideks- vaarideks.

Emumemmede tegemine iseenesest polnud keeruline - vaja läks risti löödud toikaid ning riideid ja peakatteid, mis kodudes seisma jäänud  ja pisut käsitööoskust. Mooride valmistamise idee saadi, kui käidi Soomes külas Salla vallas.

Kujud pandi esialgu maitulelisi valvama koobasonni nõlvale ning need sobisid volbri-ideega imehästi, kuid edaspidi on kavas mõttega edasi tegeleda ning emumemmed ka pidevalt rahvale nähtavaks teha.

Ettevõtmiste korraldajaks oli MTÜ Emumäe Arenduskeskus, mis ühendab kohalikke seltse ja aktiivseid eraisikuid.

Koristalgude ja peoga avati ühtlasi turismihooaeg Emumäel, esmaspäevast on Emumäe torni ja puhkeala oodatud külastama kõik huvilised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles