Teet Suur ja Riho Hütt avavad Helsingis näituse

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Hütt ja Teet Suur värvide mustvalguses.
Riho Hütt ja Teet Suur värvide mustvalguses. Foto: Erakogu

Eesti Majas Tuglase Seltsi ruumides Helsingis avavad 3. mail näituse “Mustvalges” Virumaa kunstnikud Teet Suur ja Riho Hütt.


Kunstnike sõnul tutvustavad nad näitusel Helsingis endale omast kunstikeelt ja selle parimaid näiteid. Kuna mustad pinnad tekitavad fotol kujutise ja valge helendav graveering loob klaasil elu, on näituse pealkiri “Mustvalges”.


“Graveerin klaasile graafilise töö. Igat teost luues soovin, et sünniks ime. Valin tööde taustaloo antiikmütoloogiast või muistenditest. Klaasi pinnal loon igavikulise elu, mis sisendaks vaatajasse rahu. Helendav graveeritud kujund klaasil on põhiline sõnumi kandja. Valgusefekte lisavad klaasil veel hõbetäpid. Täpid on nii tähed taevas kui ka õhumullid vees,” rääkis oma töödest klaasikunstnik Riho Hütt.


Teet Suur ütles, et talle meeldib foto oma mustvalgusega ja selle selgusega. “Need fotod ei kujuta minu loomeprotsessi kui emotsiooni, vaid nii jäädvustan hetkemulje, mis on küll hoopiski lavastus, millel on pikem eellugu. Must ja valge on absoluudid, nende vahele jääb hulk halltoone. Vaataja võimalus on hetke fotol isiklikuks emotsiooniks muuta,” kõneles kunstnik.


Teet Suure skulptoripoolt esindab kivist sülearvuti. “Kivist arvuti ületab materjalis ajapiirid, tuletades meelde, et infotehnoloogia areng on kestnud vaid hetke, mis kiirelt möödub, kuid kivi jääb,” sõnas Teet Suur.
Näitusele Helsingi Eesti Majas eelnes Teet Suure ja Riho Hüti ühisnäitus “Iseendaga kahekesi” Soomes Lapua kunstimuuseumis. Teet Suure fotonäitused olid kevadel Tallinna galeriis Aatrium ja humanitaarinstituudi galeriis.
Näitust saab vaadata 7. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles