Virulased lahkuvad rahvaliidust

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliit.
Eestimaa Rahvaliit. Foto: .

Rägavere vallavanem Mati Ulm ja Laekvere vallavanem Aarne Laas esitasid eelmisel nädalal avalduse rahvaliidust lahkumiseks.

Rakke vallavanem Andrus Blok jätkab erakonna liikmena, kuid on end taandanud kõikvõimalikelt juhtimispositsioonidelt.

Rägavere vallavanem Mati Ulm ütles, et esitas erakonnast lahkumise avalduse juba eelmisel nädalal, mis sellest edasi on saanud, selle kohta tal hetkel info puudub. Ulmi sõnul oli rahvaliidu Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsiooni Rägavere osakonnas kokku kümme liiget, koos temaga otsustas erakonnast lahkumiseks avalduse esitada veel kaheksa inimest. Ulmi andmetel kavatseb ka kümnes Rägavere osakonna liige erakonnast lahkuda.


Ulm ütles, et ei saa teiste eest kommentaare jagada, kuid tema isiklikult ei näe rahvaliidul tulevikku. Ta tõdes, et vallavanemana ta ei soovi ega pea sobivaks olla parlamendivälise erakonna liige, millel ei ole toetust ning mis tegelikult ei toimi.

Kuigi Ulm oli otsustanud rahvaliidust lahkuda juba enne 28. mail peetud erakonna kongressi, ei suudetud tema hinnangul seal valida tugevaid juhte, kes viiksid erakonna tegevust edasi.

Laekvere vallavanem Aarne Laas esitas avalduse erakonna ridadest lahkumiseks kohe pärast kongressi, juba eelmisel esmaspäeval. Laas on oma lahkumist põhjendanud sellega, et viimased kolmed valimised on näidanud, et rahvas rahvaliitu ei toeta. Ka ei näe ta, et erakond saaks tegutseda ilma rahaliste vahenditeta.


Aarne Laasi hinnangul on rahvaliidu maine langusele kaasa aidanud erakonnas endas tehtud valed otsused ning juhtimisvead. Laas osales erakonna kongressil ja ütles, et oli üldse raske leida inimesi, keda juhtorganitesse valida ning kes ise tahaksid sinna valituks saada.

Laekvere vallavanema sõnul mingeid järske otsuseid tal kavas teha ei ole ning esialgu jätkab ta parteituna. Samas ei välista Laas, et ta kunagi mõne erakonnaga liitub, kuid kindlasti ei juhtu see lähiajal.


Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et hetkel on ta edasi rahvaliidu liige. “Rahvaliit on olnud esimene ja ainus erakond, kuhu olen kuulunud, ei ole ma olnud kompartei liige ega liikunud ühest erakonnast teise,” sõnas Blok. Ja lisas, et erakonna tuleviku määrab see, kuidas uued juhid suudavad tegevust edasi viia.
Samas on Andrus Blok taandanud ennast täielikult erakonna juhtimisest. Pärast kongressi ei jätka ta ka Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsiooni esimehena.


Bloki andmetel ei ole Rakke rahvaliitlastest seni keegi erakonnast lahkumiseks avaldust esitanud.
Hiljuti rahvaliidu uueks esimeheks valitud Jõgevamaa rahvaliitlaste eestvedaja, ettevõtja ja Põltsamaa vallavolikogu liige Margo Miljand oli erakonna tuleviku suhtes lootusrikas. “Rahvaliit jääb püsima,” kinnitas Margo Miljand.


Uue esimehe sõnul on viimane aasta olnud rahvaliidule erakonna ajaloos keerukaim, kuid sellele vaatamata on erakonnal oluline koht Eesti poliitikas. Ning see, et rahvaliit riigikokku ei saanud, ei näita erakonna jäädavat madalseisu.
Miljand ei näe põhjust, miks ei peaks erakond juba kohalike omavalitsuste valimistel taas rahva toetust leidma.
“See, et me ei kuulu parlamenti, ei tähenda, et me ei saa teha ettepanekuid riigikogule või juhtida tähelepanu puudustele. Me lihtsalt ei saa osaleda seaduseelnõude koostamisel,” leidis Miljand.
Ta tunnistas, et erakonnal on 25 000 euro ulatuses võlgu, kuid tema sõnul nende likvideerimisega tegeletakse ning paari kuu jooksul loodetakse sellega hakkama saada.


Pärast kongressi esitatud lahkumisavaldused ei ole veel Miljandini jõudnud ja seepärast ei oska ta kommenteerida, kui palju Lääne-Virumaa liikmeid parteist välja tahab astuda. Samas ütles Miljand, et pärast kongressi on laekunud avaldusi ka rahvaliitu astumiseks.

Rahvaliidu Lääne-Virumaa maakonnaühenduse konverents tegi kevadel ettepaneku erakonna tegevus lõpetada, mai keskel kogunenud erakonna volikogu seda ei toetanud ning kongressil teema arutlusele ei tulnud.
Ülejäänud maakonnaühendused erakonna laialisaatmist ei soovitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles