Juhtkiri: Jõukohane maamaks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Suur

Maamaks on maakohtades hästi omaks võetud ja inimesed sellega harjunud. Üks kindel maks juba aastaid ja laekub see oma valla ja linna eelarvesse, seega just oma inimeste heaks.

Lääne-Virumaal – kui välja arvata Vihula vald, kus mere ääres maakonna kalleim maa - on maa maksustamise hind valdades mõistlik. Seega ka maamaks mitte eriti üle jõu käiv, samuti on valdadel võimalik teha soodustusi pensionäridele ja represseerituile. Seaduse kohaselt saab maamaks olla 0,1-2,5% maa maksustamise hinnast, just niisugune, nagu kohalik oma­valitsus kehtestab.


Sahmerdamine elamualuse maa maksuvabastuse ümber tõestab aga taas, et Tallinn on omaette riik ja ülejäänud Eesti teine. Sest alguse on saanud see just pealinnast, kus on hirmkallis eramumaa näiteks Nõmmel ja Pirital. Järelikult võidavad tallinlased maksuvabastusest ka kõige rohkem. Ja just jõukad tallinlased, kel on olnud jõudu rajada kodu mõnda paremasse piirkonda.
Rahandusminister Jürgen Ligi on hinnanud eelnõu puudulikuks. Poliitikaeksperdid ei pea maksuvabastust liberaalse turumajanduse tunnuseks, vaid nimetavad seda sotsialismiks, mis ei peaks sobima meie valitsuse ilmavaatega.


Maamaks moodustab arvestatava osa omavalitsuste eelarvest. Eelnõu kohaselt hüvitab riik kohalikele omavalitsustele koduomanike maamaksust vabastamisest tuleneva tulude kaotamise. Kuid see kompensatsioon tuleb ju ikkagi maksumaksja taskust.
Nii mõnigi Virumaa Teataja küsitletu arvas, et enne kui kõigi maamaksu ühtviisi vähendada, võiks arvestada inimeste erinevat majanduslikku olukorda. See teeks maksu määramise ja kasseerimise aga liiga keeruliseks.

Ka ei pea maaklerite hinnangul paika väide, et maamaks mõjutab kinnisvaraturgu.
Nii et koduomanike maamaksust vabas­tamise seaduse ellukutsumine tähendab tegelemist pseudoprobleemiga, millega soo­vitakse lihtsalt poliitilist võitu vormista­da.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles