Rahvuskivi süda asub Virumaal

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodusgiid Triin Sameli paemuuseumi õuel.
Loodusgiid Triin Sameli paemuuseumi õuel. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eestimaal algas maikuus paeaasta, mis kestab Eesti Paeliidu eestvedamisel tuleva aasta 4. maini ja milles on tähtis roll Lääne-Virumaal, sest siin asub Pandivere paeriik allikate allikal ja rahvuskivi südameks olev Porkuni paemuuseum.


Aasta pärast maikuu neljandal päeval tähistame paekivi rahvuskiviks kuulutamise 20. aastapäeva. See aeg on Eestimaal sisustatud arvukate rahvuskivi teemaliste üritustega.
Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskuse (PAIK) eestvedamisel toimuvad paeteemalised viktoriinid, mängitakse geopeitust ning korraldatakse hulk muid üritusi.


Rahvuskiviga parim tutvumise paik on aga Porkuni paemuuseum, kus läbi viie korruse on võimalik saada ülevaade Eesti rahvuskivist. Ekspositsioon tutvustab paekivi tekkelugu, kivistisi, leviala ja kasutust. Siin on rikkalik kollektsioon paenäidiseid kogu Eestist.
Porkuni paemuuseumi töötaja ja loodusgiidi Triin Sameli sõnul avardab Porkuni paemuuseum üleeestilisel paeaastal oma tegevust.


Erinevad ekskursioonid


Muuseumi külastajatel on võimalus minna uudistama ka Tamsalu lubjaparki. Ekskursioonijuhiks on Tartu kutsehariduskeskuses (KHK) loodusgiidi kutse omandanud Triin Sameli ise - tema lõputööteema oligi õuesõpe Tamsalu lubjapargis.
Paljudel Porkuni külastajatel on aga senini avastama kohalik energiarada.
Porkuni matkarada kulgeb mööda energeetiliselt aktiivseid paiku, millest olulisemad on infotahvlitega tähistatud. Seal on võimalik looduslikke maaenergiaid tunnetada. Poolteise kilomeetri pikkune teekond algab Küngassaarelt, mis lasub maailmakuulsal Porkuni paepaljandil, ja lõppeb Valgejõe alguses.


Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et juulis toimuva Porkuni päeva raames tegutseb Küngassaarel töötuba, kus paekivist meenete meisterdamist õpetab Ain Aasa.
Käsitöömeister Ain Aasa rääkis, et üleeestilise paeaasta puhul on ta tänavu korraldanud õpitubasid Tallinna Rocca al Mare koolis ja rahvusvahelise muuseumiöö raames Porkuni paemuuseumis. “Õpitoas tegutsedes on võimalik valida endale sobiv paekivi ja graveerimistehnikas jäädvustada sellele meelepärane motiiv,” kõneles Aasa.


Investeeringulootus


Tamsalu abivallavanem Riho Tell, kes on olnud valla paeprojektide üks eestvedaja, kinnitas, et tema jaoks on paeaastale pühendatud ürituste kõrval oluline Tamsalu lubjapargi ja Porkuni paemuuseumi arendamine. “LEADER-programmi raames eraldati rahvusvaheliselt unikaalse Tamsalu lubjapargi tarbeks 16 063 eurot. Projekt on esimeseks sammuks, et alustada Tamsalu lubjatehase hoonekompleksi renoveerimisega. Lubjatehase hooned on plaanis tulevikus taaskasutusse võtta turismi eesmärgil,” rääkis Riho Tell.


Projekti käigus on kavas endisest lubjatehase katlamajast ümber ehitada poolavatud ekspositsioonipind lubjapargiga tutvumiseks. Riho Tell lisas, et Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskus, Läti geoloogiamuuseum, Daugavpilsi ülikool ning Peterburi Dokut­šajevi-nimeline geoloogiamuuseum Venemaal teevad koostööd rahvusvahelise projekti raames, mille eesmärgiks on loodushariduse arendamine partnerriikides.


Põhirõhk on loodusharidusel. “Selle projekti käigus on kavas arendada Porkuni paemuuseum koos Tamsalu lubjapargiga loodushariduskeskuseks. Augustis selgub, kas saame projekti arendamiseks 330 000 eurot,” sõnas Tell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles