Juhtkiri: Maasikas, seen ja potipõllundus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad annavad suvele maitse.
Maasikad annavad suvele maitse. Foto: Ilme Rääk

Soojaga alanud suvi ja eelmise aasta tormide tekitatud rohked raiesmikud on loonud soodsad tingimused väljade viisi punetavatele metsmaasikatele. Kaasa aitas ka see, et tänavune kevad möödus öökülmadeta.


Osavamad marjulised toovad metsmaasikaid raiesmikelt koju suisa suurte ämbrite kaupa. Teadlaste hinnangul on oodata ka head mustikasaaki ja neidki võib minna metsa noolima paar nädalat tavalisest varem, ehk juba sel nädalavahetusel. Vahepealsed vihmased ilmad on pannud ka seened sambla seest nina välja pistma.

Kuna toiduainete hinnad on kerkinud ja tõusevad edasi drastiliselt, siis pöördub üha enam inimesi põllu või metsa poole. On päris suur hulk neid, kes on tänavu oma kartulipõlde või muid juurikapeenraid laiendanud, samuti minnakse metsa marjade ja seente järele, et odavamalt hoidised kätte saada ning talveks kõhutäidet varuda.

Kui enne mindi metsa ja tegeldi potipõllundusega peaasjalikult lõbu pärast, siis praegusel ajal tiivustab üha enam selleks tegevuseks praktiline kaalutlus ehk hädatarvilikkus, sest inimesed ei jõua endale enam napi sissetuleku ja hirmkõrgete hindade juures isegi tavalisi toiduaineid osta. Ka on see vähem tülikas ja rahaliselt veel mõistlikum, kui odavlennufirmade lennukitega Saksamaal soodamate hindadega toidu järel käia, mida üks nädalaleht hiljuti soovitas.

Reklaamidest võib lugeda, et ühest kauplusest saab täna avamise puhul moosi jaoks suhteliselt mõistliku hinnaga ka suhkrut. Nii et Virumaa Teataja soovitab küll hopp-hopp ja vurra-vurra metsa marjule minna ning pärast toormoosi sügavkülmutada, džemmi keeta ja seentest osa kastmeks teha ning ülejäänu purki marineerida. Hoidis võib olla ka isikupärane ja eksklusiivne kingitus, mis sisaldab isiklikku panust ning killukest emotsiooni, olgu see metsast, aiamaalt või kalavetelt.


Tuleb vaid valida omapärane taara ja nutikas pakend ning valmistada hoidis ise väljamõeldud retsepti alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles