Laekvere inimesed saavad puhtama joogivee

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

Laekvere vallavalitsus sõlmis reedel aktsiaseltsiga Viimsi Keevitus lepingu Laekvere aleviku vee- ja kanalisatsioonitorustike ning puurkaevude rekonstrueerimise projekteerimiseks ja ehitustööde tegemiseks.
Tööde maksumus koos käibemaksuga on 1 473 949 eurot.



Vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Andrus Läll selgitas, et valdavalt Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist rahastatava veemajandusprojekti raames paigaldatakse 4212 meetrit vee- ja 3616 meetrit kanalisatsioonitorustikku.
Samuti tehakse korda kaks puurkaevpumplat ning rajatakse joogiveetöötlusjaam ja nende kaugvalvesüsteem ning likvideeritakse kaks kasutusest väljas olevat puurkaevu.

Andrus Läll selgitas, et joogiveetöötlusjaam on vajalik seetõttu, et praegu sisaldab joogivesi liiga palju mangaani ja rauda. Kaugvalvesüsteem hakkab edastama teateid rikete kohta otse süsteemi hooldajatele  mobiiltelefonidele.
Tööd peavad saama tehtud 31. augustiks 2012. aastal.

Laekvere vallavalitsuse välja kuulutatud vee- ja kanalisatsioonitorustike ning puurkaevude rekonstrueerimise projekteerimise ja ehitustööde hankele, mis lõppes tegelikult juba aprillis, laekus neli pakkumist, kõige odavama pakkumise tegi AS Viimsi Keevitus.

Tööde algus on aga veninud seetõttu, et hinnad olid vahepeal võrreldes planeeritud eelarvega tunduvalt tõusnud. Esialgses eelarves oli  kavandatud eespool nimetatud tööde tegemiseks 1,3 miljonit eurot koos käibemaksuga.
Andrus Lälli sõnul saab projektiga edasi minna, kuna  Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) saadi kinnitus, et  lisakulutused kaetakse kuni 30 protsendi ulatuses projekti kogumaksumusest.

Praegu on välja kuulutatud ka reoveepuhasti rekonstrueerimise hange, mille pakkumiste tegemise aeg lõpeb augustis, siis selgub ka, kui kalliks kogu veemajandusprojekt läheb.

Läll selgitas, et enne KIKi vastuse saamist ei olnud võimalik kuulutada välja hanget reoveepuhasti rekonstrueerimiseks ega töödega alustada.

Laekvere valla omaosalus on 27% projekti maksumusest. Lälli sõnul on kavas selle katmiseks KIKist laenu võtta.
Andrus Läll ütles, et Laekvere veemajandusprojekti näol on tegemist kõige suurema investeeringuga omavalitsuse ajaloos. Aleviku veetorustike uuendamiseks ning vee kvaliteedi parandamiseks on otsitud võimalusi viimased kümme aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles