Vald kõrvaldas kuriteojäljed

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vistla.
Vistla. Foto: Arvet Mägi

Tamsalu vald tegi küll esmaspäeval avalduse Porkuni lahingus langenute mälestuseks rajatud Vistla memoriaalis vandaalitsemise kohta, kuid enne mundrikandjate poole pöördumist kõrvaldati sündmuskohalt kuriteojäljed.

Läinud nädalavahetusel oli Vistla memoriaalis ümber lükatud sadakond hauakivi.

Rakvere kriminaalteenistuse vanem Kalmer Pere tunnistas, et politsei sai memoriaalis vandaalitsemisest teada esmaspäeval Virumaa Teataja vahendusel. Kriminaalmenetlust alustati kolmapäeval ehk kaks päeva hiljem. Menetluse aluseks võeti karistusseadustiku paragrahv, mis käsitleb surnu mälestuse teotamist.

Tamsalu vallavanema kohuseid täitev abivallavanem Riho Tell ütles esmaspäeva hommikul Virumaa Teatajale, et politseisse vallavalitsus veel pöördunud pole. “Mingit kahju ei ole, sest midagi katki ei ole,” põhjendas ta.

Rakvere kriminaalteenistuse vanem Kalmer Pere rääkis, et valla asutuse Tamsalu Kommunaal juhataja tõi politseisse avalduse esmaspäeva pärastlõunal. Kriminaalpolitseiniku hinnangul sundis vallavõime tegutsema korravalvurite surve. Kuigi esmaspäeval oli kohalikul konstaablil vaba päev, võttis ta siiski juhtunu asjus omavalitsusega ühendust.

Kui konstaabel sündmuskohale jõudis, oli memoriaal juba korda tehtud. Kriminaalmenetlus alustati Pere sõnul ümberlükatud hauaplaate näinud inimeste ütluste põhjal. Samas tundis politsei huvi Virumaa Teataja fotograafi sündmuspaigal tehtud fotode kui asitõendite vastu.

Pere sõnul ei olnud tegemist kuriteopaigal jälgede hävitamisega, mis on omakorda kuritegu. Mundrikandja hinnangul ei pruukinud vallavõimud teada, et tegemist on surnute hauatähiste vastu toime pandud vandalismi  ehk kuriteoga. Samas nõustus maakonna kriminaalpolitsei juht, et vallavõimud võiksid seadusi siiski tunda.

Pere sõnul on korravalvurid jätkuvalt huvitatud, et kuritegudest antaks politseile võimalikult kiiresti teada.

Tamsalu Kommunaali juhataja Vello Sander ütles, et memoriaal tehti korda juba esmaspäeva hommikul. Avalduse politseisse viis ta lõunal. Sanderi kinnitusel mingit korraldust vallajuhtidelt ta ei saanud, vaid tegutses omal algatusel.

Küsimusele, kas ta võis memoriaali kordategemisega kõrvaldada kuriteojäljed, vastas Sander eitavalt. “Tegin pildid ja muru peal jälgi ei näe,” põhjendas ta. “Seal niikuinii rahvas trampis ringi,” lisas Vello Sander.

Viru ringkonnaprokuratuuri Rakvere osakonna prokurör Enn Pustak selgitas, et avaldused kuritegude kohta registreeritakse küll politseis, kuid menetlust alustatakse siiski menetlus- või uurimistoiminguga. Prokurör ütles Vistla memoriaalis juhtunut kommenteerides, et olnuks korrektne, kui kuriteo avastanud isik oleks sellest kohe politseisse teatanud.

Prokuröri sõnul alustatakse kriminaalmenetlust esimese menetlustoiminguga ehk antud juhul olnuks kõige parem alustada sündmuskoha vaatlusega. Järgmine variant olnuks alustada mõne tunnistaja ülekuulamisega, mida eile ka tehti.

Vistla memoriaali taastamise ajalugu ulatub aastasse 1988, kui Väike-Maarja Muinsuskaitse Seltsi ja ennekõike Hanno Tamme eestvedamisel alustati Vistla ühishaudade korrastamisega. Aasta hiljem püstitati Vistlasse ja Saueväljale vaskristid, mis aga väidetavalt NSV Liidu kaitseministri Dmitri Jazovi korraldusel 5. detsembril 1990 õhku lasti.

“Kahju küll, aga Porkuni lahing kestab edasi,” tõdes memoriaali loomise algataja Hanno Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles