Rakvere veemajandusprojekt sai ajutiselt kurva lõpu

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 28. septembril löödi Rakveres Viru tänaval kopp maasse suurte lootustega, et 2012. aasta kevadeks on tööd tehtud. Üleeile jäi aga töö paraku katki.
Mullu 28. septembril löödi Rakveres Viru tänaval kopp maasse suurte lootustega, et 2012. aasta kevadeks on tööd tehtud. Üleeile jäi aga töö paraku katki. Foto: Arvet Mägi

Rakvere veeprojekt jooksis omadega rappa, sest ehituse peatöövõtja Merko Ehitus taganes lepingust. Rakvere Vesi kiirustab uut riigihanget välja kuulutama, tänavuseks on Rakveres torude panek aga paraku lõppenud.

Merko Ehituse lepingust taganemine jõustus esmaspäeva õhtupoolikul kell 17. ASi Rakvere Vesi tootmisdirektori Aivar Lõhe sõnul oli põhjusi, mida Merko lepingust taganedes esitas, mitu. “Aga põhiline oli ikkagi ehitusturul kujunenud olukord, kus ehitajad lihtsalt ei tule riigihankel pakutud summadega enam välja,” lausus Lõhe.

Merko Ehituse insenerehitusdivisjoni direktor Arno Elias aga väitis, et leping lõpetatakse tellijaga erimeelsuste tõttu, mis tekkisid tehniliste lahenduste puhul ja lepinguliste protseduuride täitmisel.

Aivar Lõhe sõnul on Rakvere Vesi esitanud Merko Ehituse lepingust taganemise teatele vastuargumendid. “Osaliselt on küll lepingust taganemise põhjuseks toodud punktidel sisu taga, aga meie hinnangul ei anna need siiski veel alust lepingust taganemiseks,” ütles Lõhe.

Ehitustegevus Rakverre vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamisel on praeguse seisuga lõpetatud, torustikud konserveeritakse ja akteeritakse.

“Ehitajaga on kokku lepitud, et tänavakatted taastatakse ja tehakse ka vajalikud haljastustööd,” rääkis Aivar Lõhe. Arno Elias lubas, et tänavad ja haljasalad saavad korda augusti lõpuks. “Loodame, et asfaldi tarnimine ei kujune probleemiks,” lisas Elias.

Aktsiaseltsi Rakvere Vesi esindajad väljendasid esmaspäevasel kokkusaamisel Merko Ehituse ja Rakvere linnavalitsuse rahvaga oma nördimust selle üle, et ammu oodatud veeühenduste ehitamine jääb Rakveres pooleli ning linnakodanikel tuleb varuda veel kannatust, et torustikud nendeni jõuaks. Samas tõdeti, et edasises tegevuses tuleb lähtuda eelkõige mõistlikkuse printsiibist.

Aktsiaselts Merko Ehitus avaldas esmaspäeval valmisolekut alustatud töölõigud lõpetada ja viia ehitusobjektid mõistlikku valmidusjärku, kus oleks tagatud ohutus ja osapooltele vastuvõetav olukord. Lepingupartnerid moodustasid ühise töörühma, et tööde seis fikseerida.

Aivar Lõhe lausus, et Merko Ehituse esindajate kinnitusel alltöövõtjatele töö eest maksmisega probleeme ei ole. “Ka minu kõrvu pole signaale jõudnud, et selles osas midagi kehvasti oleks,” ütles Lõhe.

Praeguse sei­suga on Rakvere veemajandusprojektist valmis umbes 35–40 protsenti, selle edasine areng sõltub uuest ehitushankest, millega kehtestatakse ka selle võimalik realiseerimiskava.

Aivar Lõhe rääkis, et Rakvere Vesi alustas juba eile läbirääkimisi konsultantidega uue riigihanke kokkupanemiseks.

“Kui kõik laabub väga hästi ja vaidlustusi ei tule, peaks ehitus jätkuma järgmise aasta esimesel poolel,” lootis ta, kuid tuletas samas meelde, et Rakvere veemajandusprojekti käivitumine viibis päris pikalt just nimelt seetõttu, et ehitaja leidmiseks korraldatud riigihanke tulemused vaidlustati.

Lõhe hinnangul võib prognoosida, et uus hange kujuneb eelmisest kallimaks. “Kuidas täpsemalt edasi minnakse, selgub lähiajal,” sõnas ta ja lisas, et finantsküsimustes ta kaasa rääkida ei oska.

“Veeprojekti põhirahastus tuli Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist ja keskkonnainvesteeringute keskusest, sellele lisandus Rakvere Vee omaosalus, eks partnerid peavad nüüd omavahel läbirääkimistesse asuma,” lausus Aivar Lõhe.

Merko Ehituse insenerehitusdivisjoni direktor Arno Elias ütles, et Merko Ehitus otsustab uues hankes osalemise pärast selle väljakuulutamist.

Paralleelselt ehitusega käisid ka torustike projekteerimistööd, Aivar Lõhe sõnul on need suures osas lõpule viidud.

Rakvere ja Sõmeru vee­majandusprojekt sai 2008. aasta detsembris ühtekuuluvus­fondist keskkonnainvesteeringute keskuse kaudu toetust
207 122 106 krooni ehk
13 237 515 eurot. Investeeringute kogumaksumuseks kalkuleeriti 316 201 208 krooni ehk 20 208 940 eurot.

Riigihange kuulutati välja 2009. aastal, kuid vaidlused võtsid aega nii kaua, et kopp löödi Viru tänaval maasse alles mullu 28. septembril. Esialgse kava kohaselt pidid tööd lõppema 2012. aasta kevadel.

Merko Ehituse esindajate hinnangul on tööde lõpetamiseks vaja veel vähemalt aastat, millal see aasta aga algab, ei oska praegu veel keegi öelda. See sõltub riigihanke väljakuulutamisest, aga ennekõike sellest, kas riigihanke tulemused vaidlustatakse või mitte.

Kokku nägi suurprojekt
ette Rakvere linna 31,34 km vee-, 28,53 km kanalisatsiooni- ja 9,48 km sademeveetorustiku paigaldamise. Kui vee- ja kanalisatsioonitorustiku paigaldamiseks saadi toetust Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist, siis sademeveetorustiku paigaldamine abikõlbulik pole.

Seni ei ole suurprojekt tarbijatele vee hinnatõusu kaasa toonud, aga kui ehitushindade kallinemise tõttu tuleb Rakvere Veel omaosalust oluliselt suurendada, ei ole ilmselt ka vee- ja kanalisatsiooniteenuse hinnatõusust pääsu.

“Senised hinnad kehtivad vähemalt 2012. aastani,” lubas ASi Rakvere Vesi juhataja Urmas Krikk mullu septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles