Männiksaare on aasta läbi lillemeres

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männiksaare talu aia omanikul ja kujundajal Miia Baumannil on silma erinevatele puukõverikele, mida aias oskuslikult ära kasutatada.
Männiksaare talu aia omanikul ja kujundajal Miia Baumannil on silma erinevatele puukõverikele, mida aias oskuslikult ära kasutatada. Foto: Arvet Mägi

Baumannide kodu Rakvere lähedal Päide külas on metsa rüppe peitunud endine talu, mis praeguseks on oluliselt muutunud ning püüab pilku aiailuga.

Miia Baumann läks Männiksaarde elama 20 aastat tagasi. Siis peeti seal sigu, pulle, kanu ja teisi koduloomi-linde. Kui aga talupidamine enam ära ei tasunud ning loomad maha müüdi, hakkas Miia rohkem tegelema iluaiaga. Praegu on ainsateks loomadeks koer ja kass.

Kuna aga loomapidamist enam pole, ei ole ka kunagisel suurel köögiviljaaial suurt mõtet. Seetõttu on peenarde pikkust oluliselt vähendatud. Kuid sellegipoolest on peenramaa üsna suur ning turult ei ole vaja köögiviljasaadusi just palju lisaks osta, sest kasvatatakse kurki, tomatit, sibulat, kartulit, kõrvitsat ja muud. Tööd on allesjäetud kasvuhoone ja peenardegagi rohkesti, kuid suurem tähelepanu läheb siiski iluaiale.

Taimedest teatakse Männiksaares palju. “Kurgirohi kuusel ei taha kasvada. Panin seemneid elektriposti ümber ja nüüd ta ronib ja ronib, nii et varsti katab juba kogu masti ära,” naeris Miia.

Vanade õunapuude endised kasvukohad on muudetud lillepeenardeks, mis igaüks isemoodi. Kordamööda õitsevad tulbid, nartsissid, pojengid, iirised ja daaliad, nii et läbi kevade, suve ja sügise ümbritseb maja lillemeri.

Hekiks on kasutatud vägagi harilikku kuuske meenutavaid ebatsuugasid, mis istutati, et hoida kinni tuult ja tuisku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles