Rakvere tõusis kuritegevuse edetabelis esikohale

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere tõusis kuritegevuse edetabelis esikohale.
Rakvere tõusis kuritegevuse edetabelis esikohale. Foto: Graafika

Kui esimesel poolaastal mullusega võrreldes registreeritud kuritegevus Eestis, sealhulgas Lääne-Virumaal, langes, siis Rakveres see tõusis, lennutades linna kuritegevuse edetabelis esikohale.

Justiitsministeeriumis suuremate linnade kohta valminud kuritegevuse statistika järgi pandi Rakveres poolaasta jooksul 10 000 elaniku kohta toime 203 kuritegu. Sama arv käib ka Tallinna kohta, kuid mullu sama perioodiga võrreldes pealinnas kuritegevus 18 protsenti vähenes, Rakveres aga 11 protsenti tõusis.

Statistika järgi oli Rakvere üks kolmest suuremast linnast, kus kuritegevus tõusis, ülejäänutes langes.

Kuritegevuse edetabelis järgnevad Rakverele ja Tallinnale Narva, Kohtla-Järve ja Maardu.

Rakveres kasvas kuritegude arv mullusega võrreldes 10 protsenti ehk 299-lt 332-le. Kuriteoliikidest on Rakveres statistika järgi kõige rohkem vargusi – 160.

“See on küll väga ebameeldiv uudis,” ütles Rakvere linnapea Andres Jaadla arve kommenteerides. “Linnas iga päev elades tundub siin turvaline,” jätkas ta. Jaadla sõnul tehakse omavalitsuses põhjalik analüüs, millest sellised arvud on tekkinud.

Rakvere kriminaalteenistuse vanem Kalmer Pere nimetas kuritegevuse kasvu peamisteks põhjusteks vargusi kauplustest ja 2008. aastal tehtud seadusemuudatust, kus korduvad pisivargused kriminaliseeriti.

Pooled Rakveres toime pandud vargustest on kauplusevargused. Nendest omakorda pooled moodustavad korduvvargused.

Maakonna kriminaalpolitsei juht selgitas, et kaupluste turvatöötajad teavad põhilisi pikanäpumehi juba nägupidi ja nabivad nad vargusekatsel kinni.

Pere sõnul teevad turvatöötajad kindlasti vargusi ennetavat tööd, kuid konkreetsed töötulemused väljenduvad siiski kinnipüütud varaste arvuna. Liiati on turvatöötajad huvitatud pikanäpumeeste üleandmisest politseile, sest siis on mõni aeg rahu majas.

Statistika järgi varastatakse Rakvere kauplustest peamiselt alkoholi, esmatarbe- ja toidukaupu.

Kalmer Pere lisas, et viimasel ajal on politsei täheldanud kohvivarguste kasvu. Et kohvi hind on tõusnud, siis ilmselt on varastatud kraami realiseerimiseks tekkinud turg. Pere viitas taksojuhtidele, kes on varastatud alkoholi ja kohvi pikanäpumeestelt vastu võtnud.

Samuti viitas kriminaalpolitseinik asjaolule, et Rakvere asub kõrge kriminogeensusega Harjumaa ja Ida-Virumaa vahel. Politsei on täheldanud varguste sagenemist kuu alguses, mil makstakse igasuguseid sotsiaaltoetusi. Paraku ei kasuta kõik toetuse saajad seda eluks vajaliku ostmiseks, vaid raha kulutatakse transpordile, et vargile sõita.

Rakveres aga on palju kaubanduskeskuseid ja kauplusi, kus pikanäpumehed saavad tegutseda.

Lääne-Virumaa on 10 000 elaniku kohta registreeritud 136 kuriteoga  Eestis viiendal kohal. Edetabelis edestavad maakonda Ida-Viru-, Harju-, Tartu- ja Valgamaa. Edetabeli lõpus on Hiiumaa ja Saaremaa.

Mullu esimese poolaasta jooksul registreeriti Lääne-Virumaal 1016, tänavu 907 kuritegu.

Kuritegude vähenemist 11 protsendi ulatuses selgitas maakonna kriminaalpolitsei juht Kalmer Pere paranenud olukorraga tööjõuturul. Vähenenud on nende hulk, kes varastasid elatusvahendite hankimise eesmärgil.

Lääne-Virumaal annavad tooni vara- ja isikuvastased ning kehalise väärkohtlemise paragrahvi alla käivad kuriteod. Maakonnas on esimesel poolaastal registreeritud kaks tapmist. Praeguse seisuga on neid kolm.

Kehalisest väärkohtlemisest rääkides ütles Pere, et politsei on täheldanud inimestevaheliste pingete suurenemist, mis omakorda viib pahatihti vägivallani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles