Kundas põles jälle jäätmehoidla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile põlesid Kundas Tööstuse 8 laohoones taas olmejäätmed, mis süttisid poolteist tundi pärast päästeteenistuse töötajate kontrollkäiku.

Regionaalne häirekeskus sai põlenguteate eile kell 12.29. Päästekorraldaja saatis Kundasse kaheksa päästeautot, operatiivkorrapidaja, regiooni korrapidaja, regiooni korrapidaja abi ning kaks kiirabiautot.

Põlengust tingitud paks must suits levis Viru-Nigula poole. Hoone ühes otsas oli tules umbes 2500 tonni olmejäätmeid. Hoone keskmine osa oli maha lammutatud.

Väljapoole laohoonet levivas suitsus sisalduvate keemiliste ühendite hulk ja kontsentratsioon oli selline, et suitsuga kokkupuudet pidid vältima lapsed, rasedad, eakad ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed, näiteks astmaatikud. Seepärast soovitas päästeteenistus meediakanalite vahendusel inimestele Kunda linnas ja lähiümbruskonnas liikumist vältida, jääda siseruumidesse ning sulgeda uksed ja aknad. Haigussümptomite ägenedes soovitati nõu küsida meedikutelt.

Samuti palusid päästjad inimestel sündmuskohta vältida, sest magistraalliinid olid viidud üle sõidutee.

Päästjad võtsid vett Kunda jõest. Et pärast katuse kokkukukkumist oli hoone ülejäänud püstiseisev osa varisemisohtlik, siis telliti kolm redelautot: Tallinnast, Rakverest ja Narvast.

Päästetööde juhi hinnangul võtab tulekahju kustutamine vähemalt 24 tundi.

Põlengust teavitati ka keskkonnainspektsiooni. Eile pärastlõunal saabus Tallinnast Kundasse erikeemiatalitus, kes mõõtis õhusaastet. Mõõtmised näitasid, et otsest keemilist ohtu ei ole. Samas manitses talitus olema ettevaatlik ning jälgima suitsu leviku suunda.

Aktsiaseltsi Kunda Nordic Tsement riskijuht Peeter Toom ütles, et välisriikidest toodud tükeldatud olmejäätmed kuuluvad äriühingule ja ettevõte on huvitatud nende põletamisest tsemendiahjudes, mitte laos.

Toomi sõnul on isesüttimine välistatud nii juuni lõpus toimunud põlengu põhjusena kui ka eile. Küsimusele, mida tegi ettevõte pärast esimest põlengut analoogsete olukordade vältimiseks, vastas Toom: “Vähendasime koguseid, mõõtsime temperatuuri.”

Ladu, kus olmejäätmed põlesid, kuulub aktsiaseltsile Kunda Trans. Äriühingu juhataja Andres Lume pidas tulekahju põhjuseks isesüttimist. “Seal variante ei ole rohkem,” ütles ta.

Lume sõnul on laoruumid antud Kunda Nordic Tsemendile rendile nendepoolse hoolduskohustuseta. Seega peab tsemenditehas tagama laos ohutuse.

Puhkusel viibivat Kunda linnapead asendav rahandusosakonna juhataja Urmas Lepik ütles, et käis ise sündmuskohal. “Ma tõesti ei oska selle koha pealt midagi kommenteerida,” sõnas ta eile pärastlõunal ja lisas, et päästeautod lahkusid sündmuskohalt enne kella kahte ja ilmselt on põleng kustutatud.

Ida-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Maksim Marti­novitš ütles, et juuni alguses laos toimunud tulekahju põhjuseks oli isesüttimine. Eilse tulekahju arvatav põhjus on samuti isesüttimine.

Martinovitši sõnul käisid päästetöötajad eile Kundas ladu kontrollimas ja kõik oli korras. “Poolteist tundi hiljem oli tulekahju lahti,” ütles ta.

28. juuni lõunal põles Kundas Tööstuse 8 laohoones umbes 2400 tonni lahtist ja pakendatud nn olmekütust RDF (Refuse Derived Fuel - purustatud ja kokkupressitud plast-, papp- jm orgaanilised jäätmed).

.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles