Üllar Saaremäe asutab Nõia riigiteatri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikese nõia osatäitja Natali Lohk, lavastaja Üllar Saaremäe ja kaaren Abraksaseks kehastuv Alo Kurvits esimeses lugemisproovis.   “Väike nõid” jõuab Uhtjärve nõiariigis esietenduseni homme.
Väikese nõia osatäitja Natali Lohk, lavastaja Üllar Saaremäe ja kaaren Abraksaseks kehastuv Alo Kurvits esimeses lugemisproovis. “Väike nõid” jõuab Uhtjärve nõiariigis esietenduseni homme. Foto: Nõiariik

Rakvere teatri peanäitejuhi Üllar Saaremäe käe all jõuab Uhtjärve Nõiariigis esietenduseni koguperelavastus “Väike nõid”, kus peaosa mängib Rakvere teatri näitlejatar Natali Lohk.

Idee Võrumaal Urvaste vallas Uhtjärvel teatrit tegema hakata käis Üllar Saaremäele välja nõiariigi rajaja ja peremees Aivo Värton.

“Kuna kogu selle süsteemi kunstnik on Vadim Fomitšev, minu ammune võitluskaaslane teatrilavadel, siis kolm-neli-viis aastat olen seda kanti suviti ­külastanud ja pealik on alati rääkinud, et võiks teha niisuguse loo. Millegipärast tahtis ta just “Väikest nõida”,” meenutas Saaremäe. “Eelmisel suvel ütlesin, et kaua sa mulle räägid, ma järgmisel suvel teen ära.”

Otfried Preussleri laste­raamatu põhjal on dramati­seeringu kirjutanud Kaarel Kilvet. ­Lavastuses kõlavad ka te­le­lavastusest tuntuks saanud Ülo Vinteri laulud, teiste seas “Nõia elu” ja “Väikese nõia laul”.

Nimiosa mängib Natali Lohk Rakvere teatrist, kaaren Abraksast kehastab vabakutseline Alo Kurvits, kes 2000. aastal Rakvere teatri “Väikeses nõias” mängis peanõida. Nüüd on peanõia ja metsavahi rollis tunnustatud harrastusnäitleja Margus Mankin. Teistes osades näeb kohalikke.

“On selline ühendus nagu Uhtjärve Krehvinid, mis sealses slängis tähendab Uhtjärve krahvinnad, kes on selline laulu ja liikumise koor,” rääkis Saaremäe. “Ütleme naised, kelle mehed käivad mujal tööl, ja siis eided omavahel saavad kokku ja teevad kunsti. Nemad on nõiad. Siis on Uue-Antsla kultuurimaja näiteringi liikmed, kes mängivad kõiki tekstiga rolle ja rollikesi.”

Lavastuse toob vaatajateni Nõia riigiteater. “Selle ma mõtlesin neile välja, kuna koht on Nõiariik,” selgitas Üllar Saaremäe. Kokku antakse “Väikese nõiaga” sel suvel üksteist etendust. Esimest korda Eestis mängitakse Uhtjärvel “Väikest nõida” vabaõhulavastusena, kokku antakse sel suvel üksteist etendust.

Saaremäe nägemuses on tegelaskujud – volbriööd tähistama kogunevad nõiad – pärit erinevatest riikidest, tegemist saab olema ülemaailmse nõidade kokkutulekuga.

“Väike nõid on indiaanlanna, aga sinna tuleb kokku nii vene nõidu kui ka iiri päkapikke ja frukte, hispaania teemat,” kirjeldas Saaremäe enne proovide algust. “Mina vähemasti olen tahtnud niimoodi, et tegu oleks nõidade paabeliga üle maailma, et ei oleks lihtsalt krõnksud ja kihvtid peletised. Aga kuna meil ei ole teatrit taga, sõltub see kõik sellest, mida kunstnik Vadim Fomitšev on kohaliku töökojaga valmis suutnud teha ja kui loetav see on.”

Lavastaja sõnul tasub Nõiariiki siseneda juba enne etenduse algust. “Värk hakkab pihta märgatavalt varem kui etendus,” lausus Üllar Saaremäe. “Nõiariiki sisenemisel on piiripunkt, peab lunastama viisa, mis keelab sisse tuua oma musti kasse, oma vareseid ja harakaid, oma nõiajooke. Nõiariik ise on täis uhkeid vaatamisväärsusi, alates kanajalgadel olevatest majakestest metsas.”

Põnevad atraktsioonid on Nõiariigis luuavise, mille maailmameistriks on Andrus Värnik, ja paar kilomeetrit eemal asuv maailma väikseim liikluslinn, kus saab sõita põrkeautodega.

“Seal on võimalik ööbida, kui näiteks perega tulla, siis on võimalik pärast etendust julgust proovida, kas lapsed julgevad jääda keset metsa kääksuvatesse nõiamajadesse,” jätkas Saaremäe. “Kui viisa otsa lõpeb, siis muutute illegaalseteks ja teid võidakse välja saata.”

Nõia riigiteater

• “Väike nõid”.

• Autor Otfried Preussler.

• Dramatiseerija Kaarel Kilvet.

• Lavastaja Üllar Saaremäe.

• Kunstnik Vadim Fomitšev.

• Muusika Ülo Vinter, Tõnis Kõrvits.

• Laulutekstid Enn Vetemaa.

• Liikumisjuht Oleg Titov.

• Osades Natali Lohk. Alo Kurvits, Margus Mankin jt.

• Etendused Võrumaal Urvaste vallas Uhtjärve Nõiariigis 4.-14. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles