Kundas põlevad olmejäätmed ei taha kustuda

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise nädala neljapäeval põlesid Kundas Tööstuse 8 laohoones olmejäätmed.
Eelmise nädala neljapäeval põlesid Kundas Tööstuse 8 laohoones olmejäätmed. Foto: Meelis Meilbaum

Sel suvel on Kundas kolmel korral põlenud olmejäätmed RDF(Refuse Derived Fuel – purustatud ja kokkupressitud plast-, papp- jm orgaanilised jäätmed), mis ei taha kuidagi kustuda.

Eile õhtul käisid päästjad Kundas Tööstuse tänava laohoones varem põlenud olmejäätmeid kustutamas. Täna hommikul tegid pritsimehed seal järelkontrolli, mille käigus leiti kaks väikest tulekollet.

Kunda tsemenditehas põletab olmejäätmeid ja nende osakaal kütusesegus on praegu 16 protsenti, mida tulevikus kavandatakse suurendada. Kui aga põlengud jätkuvad, siis tuleb tsemenditootjal ilmselt koguseid hoopis vähendada.

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Taimar Ala sõnul on aktsiaseltsile Kunda Nordic Tsement antud kompleksloas lubatud aastas põletada kuni 60 000 tonni olmekütust RDF. Olemekütuse osakaal kütusesegus ei ole määratletud.

Ühendkuningriigist Kundasse taaskasutamiseks toodud RDF sisaldab ettevõtte esitatud taotlusmaterjalide järgi paberit-pappi 55-58%, tekstiili kuni 15%, plastikut 20-23%, puitu 2-5% ja muid orgaanilisi jäätmeid kuni 10%. RDFi niiskussisaldus on kuni 15%.

Aktsiaseltsi Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein ütles, et tänavu on Kundasse toodud 10 000 tonni RDF-kütust.

Olmekütus põles Kundas 28 juunil, eelmise nädala neljapäeval ja viimane suurem põleng oli pühapäeval. Päästeteenistus uurib põlengu võimaliku põhjusena isesüttimist, kuid Kunda Nordic Tsement AS on isesüttimise välistanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles