Juhtkiri: Viisakas ülakeha

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannas, veekeskuses, ujulas ja saunas aga ei peaks mõningane või täielik alastus küll tänapäeval kedagi häirima.
Rannas, veekeskuses, ujulas ja saunas aga ei peaks mõningane või täielik alastus küll tänapäeval kedagi häirima. Foto: Ardi Truija/Pärnu Postimees

Tartust palja ülakehaga Karepale kõndinud kunstnik Fideelia otsis oma eksperimendiga pikal teekonnal tähelepanu ja reaktsiooni, mida ta ka sai, kui Väike-Maarja vallavanem politsei välja kutsus ning nõnda konksu alla neelas. Äikeselises Väike-Maarjas kohe juhtub igasuguseid asju - ei tea, kas need juhtumised ja sealsed klimaatilised tingimused on kuidagi ka omavahel seoses ...


Mõistagi meeldib selline uudis meediale, sest pälvib suurt tähelepanu. Ja ühiskonnas hakataksegi arutama, kas naised võivad palja ülakehaga ringi käia, nagu mehed seda teevad, või mitte.

Mõnel pool paljastavad naised rindu poliitilistel eesmärkidel, näiteks Ukrainas kasutab sellist moodust naisaktivistide ühendus Femen. Kuid eks ka kunsti nimel ole ennegi igasuguseid ebatavalisi asju tehtud ...

Politsei alustas juhtunu kohta väärteomenetluse, võttes aluseks karistusseadustiku avaliku korra rikkumise paragrahvi, kus rikkumiseks peetakse ka ühiskondlikku moraalitunnet riivavat tegu. Politsei poole pöördus Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla, kelle moraalitunnet oli rikutud.

Samas pole kuskil sätestatud ühiskondlikke moraalinorme. Politseil ongi nüüd kõvasti peamurdmist, sest analoogsele olukorrale Eestis juriidilist lahendit ei ole. Seega tehti Väike-Maarjas omamoodi ajalugu. See sõltub ju kultuurilistest, usulistest ja teistest eripäradest.

Mõni konservatiivsem vanem daam oleks ehk palja ülakehaga naist nähes häiritud, kuid maailmas ringi käinud nooremad inimesed vaevalt et paljaste rindadega naist nähes end puudutatuna tunneksid.

Kogu avalikku ruumi ei saa muidugi võtta üheselt. Keset linnatänavat ja asutustes paljastatud ülakehaga käia pole tegelikult viisakas ei meestel ega naistel. Rannas, veekeskuses, ujulas ja saunas aga ei peaks mõningane või täielik alastus küll tänapäeval kedagi häirima. Saunas on pigem vastupidi just ebaviisakas ja ka tervistkahjustav riietes viibida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles