Kunda tsemenditootja uurib prügikütuse põlenguid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Kunda linnas asuvas laohoones.
Tulekahju Kunda linnas asuvas laohoones. Foto: Meelis Meilbaum

AS Kunda Nordic Tsement algatas põhjalikud uuringud prügikütuse korduvate põlengute põhjuste selgitamiseks.


Ajavahemikul 28. juunist kuni 7. augustini toimus kolm ulatuslikku põlengut Kunda tsemenditehases kütusena kasutatava prügikütuse ladustamisel. Põlengute põhjuseid uurib päästeteenistus, kuid lisaks alustas omapoolseid uuringuid ka AS Kunda Nordic Tsement, öeldakse ettevõtte pressiteates.

Kõikide põlengute puhul oli tegemist sama tarnija poolt ettevõttese imporditud pakitud jäätmekütusega RDF(Refuse Derived Fuel – purustatud ja kokkupressitud plast-, papp- jm orgaanilised jäätmed).
Neljapäeval arutati Kundas päästeameti esindajate ja ettevõtte kriisikomisjoni ühisel nõupidamisel põlengute võimalikke põhjusi. Ühiselt lepiti kokku, et koostatakse tegevusplaan nii kohesteks kui edaspidisteks tegevusteks.

Lisaks sellele on AS Kunda Nordic Tsement asunud ise tegutsema, et teada saada süttimiste põhjus. „Oleme võtnud erinevatel aegadel tarnitud materjalide proovid ja saadame need põhjalikuks laboratoorseks analüüsiks Rootsi tsemenditööstuse uurimislaborisse,“ ütles Kunda Nordic Tsemendi tegevdirektor Meelis Einstein. „Samade proovide võrdlusanalüüsid tellime ka Tallinna tehnikaülikooli soojustehnika instituudilt. Samuti nõustusid viimatinimetatud instituudi teadlased andma ettevõttele omapoolset abi tekkepõhjuste väljaselgitamiseks. Kokku on lepitud materjali tarnija esindajate, ettevõtte esindajate ja ettevõtte Põhja-Euroopa omanikepoolsete vastava ala spetsialistide kokkusaamine Kundas.“

Kuni põlengu põhjuste selgitamiseni on ajutiselt peatatud kõik prügikütuse tarnelepingud. „Tänase seisuga ei välista me põlengu põhjusena ühtegi võimalust,“ jätkas Einstein. „Kuigi põlengud on tõsised vahejuhtumid, meie tootmist need ei ole häirinud ja toodangu tarned jätkuvad plaanipäraselt. AS Kunda Nordic Tsement on eluliselt huvitatud tõeste põhjuste väljaselgitamisest ja valmis selle nimel igakülgset koostööd tegema kõikide ametkondade ja heasoovlike abistajatega.“

AS Kunda Nordic Tsement on 141-aastase ajalooga ettevõtte, mis  kuulub rahvusvahelise kontserni HeidelbergCement Group koosseisu. Alates 2008. aastast on ettevõte oma pöördahjudes kasutatud prügikütust RDF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles