Juhtkiri: Sisejulgeoleku surnuaed

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeauto. Foto on illustreeriv.
Päästeauto. Foto on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere politsei- ja päästeteenistuse uue ühismaja taha on tekkinud pritsimeeste masinate väike sur­nuaed. Kolm paakautot ja multilift seisavad õues, kaks “laipa” on peidetud garaaži.


Need on otsesed tagajärjed 2009. ja 2010. aastal sisejulgeoleku valdkonnas tehtud eelarvekärbetele. Rahanappus vähendas toona remonditööde mahtu. Remont aga on päästesõidukitele olulise tähtsusega, sest siledat asfalti puudutavad nende rattad harva.

Kui tulekahjul kohapeal kuskilt vett võtta ei ole, siis on paakauto asendamatu.

Rakvere päästekomando garaažis varjusurmas vaakuv suure läbitavusega ZiL aga on hea liiklusvahend talvetingimustes. Kui ZiLgi enam hangedest läbi ei lähe, siis lasevad päästjad käiku roomikutega Bandwageni. Selle aga toimetab sündmuskohale multilift. Viimati nimetatud sõiduk purunes Rakvere päästjatel Kundas olmejäätmete kustutustöödel.

Iga autojuht teab, et täna parandamata jäänud viga võib homseks palju suuremaks paisuda. Mõistagi kasvab siis ka remondile kuluv summa. Selline olukord praegu päästeteenistuses ongi. Ja see ilmselt ei puuduta pelgalt Virumaa pritsimehi, vaid hõlmab kogu Eesti päästeteenistust.

Kardetavasti on juba igas päästekomandos oma väike sõidukite surnuaed, mis ähvardab iga päevaga kasvada.
Kuuldavasti soovivad päästjad tagasi saada 2008. aastal olnud palgataset. See tõenäoliselt unistuseks jääbki, sest vaevalt järgmisel aastal sisejulgeolekule raha juurde antakse.

Lääne-Viru maavalitsuse andmetel jääb sisejulgeoleku valdkonna eelarve tuleval aastal tänavusega samale tasemele. Virumaa Teataja prognoosib, et sisejulgeoleku valdkonnas üritavad poliitikud peagi taas kulusid vähendada. See oleks lubamatu, sest olukorrani, kus päästeteenistuses pole ei mehi ega masinaid, ei ole enam palju jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles